Η Αυτόνομη Περιοχή της Ανδαλουσίας, που έχει πληγεί πολύ από την κρίση, ετοιμάζεται να εγκρίνει ένα σχέδιο νόμου, βάσει του οποίου όλα τα παιδιά θα μπορούν να λαμβάνουν τρία γεύματα την ημέρα, την ώρα που το «κοινωνικό ρήγμα» που έχει δημιουργήσει στη χώρα η κρίση βαθαίνει.
«Πρόκειται να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που θα εγγυάται πως όλα τα παιδιά στην Ανδαλουσία θα τρώνε τουλάχιστον τρία γεύματα την ημέρα», επεσήμανε η τοπική υπουργός Ισότητας Σουσάνα Ντίαθ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Καδένα Σερ.
«Οι στατιστικές μας αποδεικνύουν πως περίπου έξι στα 100 παιδιά στην Ανδαλουσία ζουν σε συνθήκες έσχατης φτώχειας», προσέθεσε.
«Δυστυχώς, τα παιδιά είναι πολύ πιο ευάλωτα σε στιγμές μεγάλης ανέχειας και σε μία ωμή οικονομική κρίση όπως αυτή εδώ», είπε η Ντίαθ, προσδιορίζοντας ότι τα γεύματα θα σερβίρονται στα σχολεία κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας και σε μη ΜΚΟ και σε κέντρα υποδοχής τα Σαββατοκύριακα.
Η πολυπληθέστερη Αυτόνομη Περιοχή στην Ισπανία, με πληθυσμό οκτώ εκατ. κατοίκων, υποφέρει ιδιαίτερα αφότου έσκασε η φούσκα των ακινήτων, που έχει παρασύρει και ολόκληρη τη χώρα. Τα στοιχεία για τους ανέργους στην περιοχή είναι συντριπτικά: ο σχετικός δείκτης ανέρχεται στο 35,86% του ενεργού εργασιακά πληθυσμού, όταν ο εθνικός μέσος όρος καταγράφεται στο 26,02%.
Η τοπική κυβέρνηση η οποία έχει σχηματισθεί από πέρυσι με τη συμμετοχή των Σοσιαλιστών —που για πάνω από 30 χρόνια βρίσκονται ανελλιπώς στην εξουσία— και τους οικολόγους-κομμουνιστές της Ενωμένης Αριστεράς (IU) έχει προβλέψει να κυρώσει το μέτρο σίτισης ύψους 16 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Απριλίου προτού το υποβάλλει στο τοπικό Κοινοβούλιο.
Το μέτρο αυτό εντάσσεται στα πλαίσια ενός ευρύτερου νομοθετήματος για τη μάχη κατά του «κοινωνικού αποκλεισμού» και θα αφορά την απασχόληση και τον κατώτατο μισθό στην τοπική Περιοχή, δήλωσε η Ντίαθ.
Και η εθνικιστική κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων, που επίσης σαρώνεται από την ανεργία, που φθάνει το 32,96%, ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου πως 132 σχολεία θα παραμένουν ανοικτά προκειμένου να υποδέχονται και να προσφέρουν φαγητό στα πλέον αναξιοπαθούντα παιδιά, που υπολογίζονται σε 8.000 μαθητές.