Η Ευρώπη πήρε ανάσα σήμερα χάρη στη σημαντική πτώση του υδράργυρου, ο οποίος κατέρριψε μια σειρά ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και τη Γερμανία.
Πέραν των 42,6 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκαν στο Παρίσι και το Λίνγκεν στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας χθες το απόγευμα, το Βέλγιο και η Ολλανδία γνώρισαν επίσης ιστορικά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών με 41,8 βαθμούς Κελσίου στο Μπέγκιζνεντιζκ, στο βόρειο Βέλγιο και 40,4 βαθμούς Κελσίου στη νότια Ολλανδία.
Η σφοδρή άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσε στη Γαλλία μεγάλες πυρκαγιές, μετατρέποντας σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στη Νορμανδία (δυτικά) και σε άλλες περιοχές.
Σχεδόν 20.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων καταστράφηκαν επίσης χθες στον γαλλικό βορρά από πυρκαγιές που προκάλεσε ο καύσωνας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Εντούτοις, οι αρχές ήραν τον «κόκκινο συναγερμό για καύσωνα» σήμερα το πρωί, ενώ ο «πορτοκαλί συναγερμός επιφυλακής» παραμένει σε ισχύ σε 31 διαμερίσματα.
Παρά τη σχετική πτώση του υδράργυρου, που κυμαίνεται πλέον γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου, στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας και δυτικής Ευρώπης, τα προβλήματα παραμένουν στην κυκλοφορία των τρένων Thalys, που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Τα προβλήματα αυτά οφείλονται στις ζημιές που προκλήθηκαν στις υποδομές του δικτύου από τη ζέστη, με τη θερμοκρασία στις ράγες να υπερβαίνει κατά 10-15 βαθμούς Κελσίου εκείνη της ατμόσφαιρας.
Οι αμαξοστοιχίες που κυκλοφορούν κινούνται με μειωμένη ταχύτητα και πολλά δρομολόγια ακυρώνονται.
Η θυγατρική εταιρεία SNCF υποσχέθηκε την αποκατάσταση του δικτύου αυτό το Σαββατοκύριακο, όμως τα τρένα Thalys και Eurostar προς το Λονδίνο πραγματοποιούν τα δρομολόγιά τους με καθυστερήσεις.
Στη Βρετανία, μετά τους 38,1 βαθμούς Κελσίου χθες στο Κέιμπριτζ, η θερμοκρασία κατέγραψε πτώση, όμως τα τρένα, στα περίχωρα του Λονδίνου, εκτελούν τα δρομολόγιά τους με πολύ αργούς ρυθμούς, με ορισμένα εξ αυτών να έχουν ακυρωθεί, εξαιτίας μιας πυρκαγιάς που ξέσπασε στη χαμηλή βλάστηση κατά μήκος των ραγών. Ακυρώσεις πτήσεων υπήρξαν και στα αεροδρόμια Γκάτγουικ και Χίθροου.
Εντούτοις, η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας επισήμανε ένα παράδοξο στην περιοχή του Λινκολνσάιρ (ανατολικά): σε διάστημα μιας ώρας χθες, ο υδράργυρος αυξήθηκε, κατόπιν μειώθηκε κατά 10 βαθμούς: από τους 22 βαθμούς Κελσίου στους 32 βαθμούς Κελσίου και τούμπαλιν. «Γουάου» έγραψε σε μήνυμα στο Twitter το Met Office, που απέδωσε το φαινόμενο στις καταιγίδες που ξέσπασαν χθες στην περιοχή.
Στη Σκανδιναβία, τα θερμόμετρα δείχνουν μεταξύ 30 και 35 βαθμούς Κελσίου κυρίως στη Φινλανδία, όπου οι μετεωρολογικές υπηρεσίες διατηρούν τον συναγερμό ενόψει του Σαββατοκύριακου. Οι κάτοικοι δυσφορούν βλέποντας τις λίμνες και τις παραλίες να έχουν κατακλυστεί από κυανοφύκη, αποτέλεσμα της ζέστης.
Στη Νορβηγία, οι 30 βαθμοί Κελσίου, θεωρούνται επίσης υψηλή θερμοκρασία: «Δεν είμαστε συνηθισμένοι στις θερμοκρασίες της ηπειρωτικής Ευρώπης» υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος Τέρζε Άλσβικ Βαλόε.
Το ίδιο και στην Ολλανδία, όπου οι πολίτες ξύπνησαν γεμάτοι αγωνία σήμερα: «Ξυπνάς στις 04.30 το πρωί και σκέφτεσαι ότι θα μπορέσεις να αναπνεύσεις λίγο: λάθος. Εξακολουθεί να κάνει ζέστη άνω των 28 βαθμών Κελσίου!» ήταν το tweet ενός άνδρα. Ένας άλλος θα ήθελε πολύ να βρεθεί σε ένα χιονισμένο τοπίο, γι’ αυτό ανήρτησε μια φωτογραφία με αυτό: «Να, τι θέλω», έγραψε χαρακτηριστικά.