Μια διαδεδομένη πεποίθηση είναι ότι το κόκκινο κρασί αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με άλλα αλκοολούχα ποτά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες). Ωστόσο, νέα μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή την άποψη.
Τι έδειξε η έρευνα
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 42 μελέτες παρατήρησης, με τη συμμετοχή σχεδόν 96.000 ατόμων, προκειμένου να συγκρίνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με την κατανάλωση κόκκινου και λευκού κρασιού. Η μελέτη, υπό την καθοδήγηση του αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας και δερματολογίας Eunyoung Cho, δεν βρήκε αποδείξεις ότι το κόκκινο κρασί μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.
«Διεξάγαμε μια ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση για να αξιολογήσουμε αν το κόκκινο κρασί αποτελεί όντως μια πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό», δήλωσε ο καθηγητής Cho. «Η ανάλυσή μας περιέλαβε όσο το δυνατόν περισσότερες δημοσιευμένες επιδημιολογικές μελέτες που εξέτασαν ξεχωριστά τη σχέση του κόκκινου και του λευκού κρασιού με τον κίνδυνο καρκίνου».
Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν σημαντική διαφορά στον συνολικό κίνδυνο καρκίνου μεταξύ των δύο τύπων κρασιού. Ωστόσο, βρέθηκε μια ενδιαφέρουσα εξαίρεση: η κατανάλωση λευκού κρασιού συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, σε αντίθεση με το κόκκινο κρασί.
Λευκό κρασί και καρκίνος του δέρματος
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση λευκού κρασιού συνδέθηκε με 22% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Οι ακριβείς λόγοι αυτής της σχέσης παραμένουν ασαφείς, όμως οι ειδικοί υποθέτουν ότι η κατανάλωση κρασιού μπορεί να συνδέεται με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή η ελλιπής χρήση αντηλιακού.
Παρότι η μελέτη δεν προσδιορίζει τον ακριβή μηχανισμό πίσω από τη συγκεκριμένη συσχέτιση, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το λευκό κρασί περιέχει διαφορετικά επίπεδα ακεταλδεΰδης, μιας τοξικής ένωσης που σχηματίζεται κατά τον μεταβολισμό του αλκοόλ και έχει καρκινογόνες ιδιότητες.
Οι γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο
Η ανάλυση αποκάλυψε μια ακόμη ανησυχητική διαπίστωση: ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου από το λευκό κρασί ήταν πιο έντονος στις γυναίκες. Το εύρημα αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς που επηρεάζουν τη συσχέτιση αυτή.
Αλκοόλ και καρκίνος: Τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία
Παρότι η έρευνα δεν καταλήγει στο ότι το κόκκινο κρασί είναι πιο υγιεινό από το λευκό, επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνολικά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Η αιθανόλη που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά μεταβολίζεται σε ακεταλδεΰδη, η οποία βλάπτει το DNA και τις πρωτεΐνες, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2020, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε με περισσότερες από 740.000 περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 4,1% του συνόλου των διαγνωσμένων περιστατικών.