Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πυλώνας του διεθνούς συνασπισμού που επεμβαίνει στρατιωτικά στην Υεμένη υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, μειώνουν τα στρατεύματά τους εκεί, αλλά δεν αποχωρούν εντελώς από τη χώρα, διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Άνουαρ Γκάργκας.
«Για να είμαστε ξεκάθαροι: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο υπόλοιπος συνασπισμός δεν εγκαταλείπουν την Υεμένη», τόνισε ο Γκάργκας σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.
«Θα ενεργούμε διαφορετικά, αλλά θα παραμείνουμε παρόντες στρατιωτικά. Σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε συμβουλές και να συνδράμουμε τις τοπικές δυνάμεις της Υεμένης», εξήγησε.
Τα Εμιράτα επεμβαίνουν στρατιωτικά στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015 στο πλαίσιο του στρατιωτικού συνασπισμού υπό το Ριάντ υποστηρίζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.
Ο Γκάργκας εκτίμησε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι οι Χούτι θα θεωρήσουν τη μείωση της στρατιωτικής παρουσίας των Εμιράτων «ως μέτρο εμπιστοσύνης που έχει στόχο να δημιουργήσει νέα ευκαιρία για τον τερματισμό της κρίσης».
«Δεν υπήρξε εύκολη νίκη και δεν θα υπάρξει εύκολη ειρήνη, αλλά έχει έρθει πλέον η ώρα να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για μια πολιτική διαδικασία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Η σύγκρουση στην Υεμένη διαρκεί περισσότερα από τέσσερα χρόνια και έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και 3,3 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Οι τελευταίες συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο την επίλυση της κρίσης πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο Δεκέμβριο στη Σουηδία. Αν και υπήρξε συμφωνία για τον περιορισμό των συγκρούσεων στη Χοντέιντα, ζωτικής σημασίας λιμάνι για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, οι αντιμαχόμενες πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον πλήρη τερματισμό των μαχών.