Ο κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο Ουίλσον Βίτζελ, που έχει ευθυγραμμιστεί με την πολιτική στον τομέα της ασφάλειας του ακροδεξιού προέδρου της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου, συνέκρινε τους εμπόρους ναρκωτικών με τα μέλη της Χεζμπολάχ, υποσχόμενος μια μάχη χωρίς οίκτο εναντίον των «τρομοκρατών».
Αφότου ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία κατέγραψε σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Καθώς βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ίδιος επιχείρησε να δικαιολογήσει τη σκληρή γραμμή του σε μια συνάντηση που είχε με ξένους δημοσιογράφους χθες το βράδυ.
Για τον κυβερνήτη, οι έμποροι ναρκωτικών που λυμαίνονται τις φαβέλες, τις φτωχές συνοικίες όπου ζει το ¼ του πληθυσμού του Ρίο, «βιάζουν παιδιά, σκοτώνουν αθώους και χρησιμοποιούν τους πολίτες σαν ανθρώπινες ασπίδες για να πουλάνε ναρκωτικά».
«Σε τι διαφέρουν από τη Χεζμπολάχ; Σε τίποτα» υποστήριξε ο Βίτζελ, ένας πρώην δικαστής, φίλα προσκείμενος στο Ισραήλ, αναφερόμενος στη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση.
«Πρέπει να είμαστε ανεκτικοί με τη Χεζμπολάχ όταν εκείνοι χρησιμοποιούν βόμβες και πυραύλους εναντίον των πολιτών του Ισραήλ; Όχι. Ό,τι έγινε στο Ισραήλ θα γίνει στο Ρίο».
«Δεν μπορούμε να είμαστε συμφιλιωτικοί με τους ανθρώπους που κυκλοφορούν στους δρόμους με πυροβόλα. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: δεν θέλεις να πεθάνεις; Μην βγαίνεις με ένα πυροβόλο στον δρόμο» κατέληξε ο κυβερνήτης.
Στους πέντε πρώτους μήνες της θητείας του, 731 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις των δυνάμεων επιβολής του νόμου, ήτοι μια αύξηση 19% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία.
Ο Βίτζελ είχε προκαλέσει αίσθηση, όταν λίγο μετά την εκλογή του, ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιούσε ελεύθερους σκοπευτές για να πυροβολούν από απόσταση κάθε ένοπλο ύποπτο.
Τον Μάιο, το βίντεο όπου εμφανιζόταν ο ίδιος, μέσα σε ένα ελικόπτερο της αστυνομίας, την ώρα που αστυνομικοί πυροβολούσαν εναντίον μιας φαβέλας, προκάλεσε σάλο.
Όμως, ο κυβερνήτης κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι παρουσιάζουν μια μεροληπτική εκδοχή των αστυνομικών επιχειρήσεων, χωρίς να δείχνουν τι κάνουν «οι τρομοκράτες».
«Είναι σαν να μιλάγαμε για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αγνοώντας τι έκαναν οι ναζί και δείχνοντας μονάχα τους Βρετανούς να βομβαρδίζουν τη Δρέσδη και το Βερολίνο» κατέληξε.