Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε χθες από τα μέσα ενημέρωσης να παραδώσουν στις δικαστικές αρχές τα αρχεία που διαθέτουν σχετικά με τους λογαριασμούς 130 Γάλλων σε φορολογικούς παραδείσους, μια υπόθεση που αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο διεθνούς δημοσιογραφικής έρευνας για τη διαφθορά σε πολλές χώρες του κόσμου.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο υπουργός Προϋπολογισμού Μπερνάρ Καζνέβ ζήτησε από τον Τύπο που λέει ότι διαθέτει στοιχεία και φακέλους να τους κοινοποιήσει στη δικαιοσύνη «ώστε η τελευταία να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde τα ονόματα 130 Γάλλων περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων που αποκάλυψε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), μια μικρή μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Η διαρροή προήλθε από δύο εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες σε υπεράκτιες εταιρείες, μία στη Σιγκαπούρη και μία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Τα στοιχεία αυτά επέτρεψαν να αποκαλυφθεί η λειτουργία χιλιάδων εταιρειών που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους.

Περίπου 40 μέσα ενημέρωσης απ’ όλο τον κόσμο, που συνεργάστηκαν με την ICIJ, δημοσιοποίησαν την ταυτότητα χιλιάδων ανθρώπων, επιχειρηματιών ή αξιωματούχων, από το Μεξικό και τη Μογγολία μέχρι τον Καναδά και τη Βρετανία, που πλούτισαν με θεμιτούς ή αθέμιτους τρόπους, τοποθετώντας χρήματα σε αυτούς τους φορολογικούς παραδείσους.

Στη Γαλλία, ένας από τους ανθρώπους αυτούς φέρεται να είναι ο στενός συνεργάτης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, επιχειρηματίας Ζαν-Ζακ Οζιέ, ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι έχει μετοχές σε υπεράκτιες εταιρείες στα νησιά Καϊμάν.

Σύμφωνα πάντα με την Le Monde, οι γαλλικές τράπεζες BNP Paribas και Credit Agricole βοήθησαν στην ίδρυση υπεράκτιων εταιρειών την τελευταία 20ετία, μέσω θυγατρικών τους στην Ασία. Και οι δύο τράπεζες ωστόσο απάντησαν ότι ασκούν τη δραστηριότητά τους σεβόμενες πλήρως τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ICIJ, που καταγράφει τις αντιδράσεις από τις αποκαλύψεις, πολλές κυβερνήσεις, όπως στη Γερμανία και τον Καναδά, έχουν ζητήσει από τον Τύπο να συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη για να ερευνηθούν τυχόν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.