Στα 71 της χρόνια, μια γυναίκα που πάσχει από Αλτσχάιμερ, η Μόνικα Μπριθέιρο, επρόκειτο σήμερα να εκδιωχθεί από το διαμέρισμα που νοικιάζει από το 1974. Η ηλικιωμένη γυναίκα πήρε μικρή παράταση και η έξωση ματαιώθηκε χάρη στους δεκάδες ακτιβιστές που κινητοποιήθηκαν για να την σώσουν.
«Ορίστηκε μια νέα ημερομηνία για την έξωση, η 24η Μαΐου. Είμαι λίγο απογοητευμένος γιατί ήλπιζα ότι το θέμα θα πάγωνε μέχρι να βρεθεί μια λύση για τη μητέρα μου που δεν ξέρει πού να πάει», είπε ο Κριστιάν Μπουρνέ, ο γιος της Μόνικα που την εκπροσωπεί σε όλες τις υποθέσεις της.
«Η μητέρα μου μισοκαταλαβαίνει τι συμβαίνει. Δεν λέει πολλά. Αντέχει», πρόσθεσε ο Κριστιάν, φανερά ανακουφισμένος μετά από μια ημέρα γεμάτη εντάσεις.
Από νωρίς το πρωί αρκετές δεκάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο στη λεωφόρο Πασέο δε λα Κασταγιάνα της Μαδρίτης, που ήταν περικυκλωμένο από έξι κλούβες της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές φώναζαν «ντροπή» και κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα κατά των εξώσεων των υπερχρεωμένων ενοίκων οι οποίες αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό στην Ισπανία.
«Ο νόμος προστατεύει όσα γίνονται σήμερα εδώ. Αυτό δείχνει ότι οι νόμοι δεν είναι πάντα δίκαιο», τόνισε ο γιος της ηλικιωμένης γυναίκας, ο οποίος έχει χάσει τη δουλειά του. Η μητέρα του, όλο αυτό το διάστημα, καθόταν υπομονετικά στον καναπέ του σαλονιού της, κλεισμένη στη σιωπή της.
Η Μόνικα Μπριθέιρο δεν είναι μια υπερχρεωμένη ιδιοκτήτρια: με τη σύνταξη των 365 ευρώ που λαμβάνει και με τη βοήθεια των παιδιών της πλήρωνε ευσυνείδητα το νοίκι των 426,15 ευρώ μηνιαίως. Όμως πριν από δύο μήνες δικαστήριο διέταξε την έξωσή της επειδή ο ιδιοκτήτης χρειάζεται το διαμέρισμα για την κόρη του, που είναι φοιτήτρια στη Μαδρίτη. Οι ακτιβιστές ωστόσο υποψιάζονται ότι οι λόγοι είναι άλλοι, ότι ο ιδιοκτήτης σχεδιάζει να πουλήσει το σπίτι που βρίσκεται σε ιδανικό σημείο, κοντά στο κέντρο της πόλης και ακριβώς απέναντι από το στάδιο Σαντιάγκο Μπερναμπέου της Ρεάλ Μαδρίτης.
Μετά από δίωρη αναμονή οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε κραυγές χαράς όταν πληροφορήθηκαν από έναν δικηγόρο ότι η έξωση αναβλήθηκε γιατί «δεν βρέθηκε κανένα κατάλυμα για την οικογένεια». «Είμαστε εν μέρει ικανοποιημένοι. Το να διώχνεται από το σπίτι της μια γυναίκα 71 ετών που πάσχει από Αλτσχάιμερ είναι μια πραγματική αδικία. Τώρα έχουμε λίγο χρόνο για να κάνουμε έφεση», είπε ο δικηγόρος Μανουέλ Σανπαστόρ, που εργάζεται εθελοντικά για την οργάνωση Θυμάτων Εξώσεων (PAH).
«Όλες οι εξώσεις συνιστούν τραγωδία. Όμως εδώ πρόκειται για σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κατήγγειλε ένας νεαρός ακτιβιστής. «Ένας άνθρωπος που πάσχει από Αλτσχάιμερ χάνει τα σημεία αναφοράς του, τις συνήθειές του, ο κόσμος του καταρρέει επειδή όλοι οι δεσμοί που τον συνδέουν με την καθημερινότητα εξαφανίζονται» εξήγησε ο Πέδρο Μαρτίνεθ, μέλος της PAH.
Με πρωτοβουλία αυτής της οργάνωσης συγκεντρώθηκαν 1,4 εκατομμύρια υπογραφές σε ένα κείμενο που προωθήθηκε στους Ισπανούς βουλευτές, με το οποίο οι υπερχρεωμένοι Ισπανοί ζητούν να διαγράφεται το χρέος μαζί με την κατάσχεση του σπιτιού τους, να παγώσουν οι εξώσεις στην πρώτη κατοικία και να μετατραπούν σε κοινωνικές στέγες όλα τα κενά διαμερίσματα που ανήκουν σε τράπεζες.