Εικοσαετή συμφωνία με την βρετανική καπνοβιομηχανία Imperial Tobacco υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την αντιμετώπιση του εμπορίου προϊόντων καπνού και της απομίμησης τσιγάρων.

Βάσει της συμφωνίας, η Imperial Tobacco θα καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα 27 κράτη-μέλη χρηματικό ποσό ύψους 207 εκατ. ευρώ και θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και με τις αρμόδιες Αρχές των κρατών-μελών.

Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι να εντοπίζεται η πηγή του παραποιημένου προϊόντος και να υπάρχει πρόσβαση σε άλλες συναφείς πληροφορίες.

Όπως εκτιμάται κάθε χρόνο η ΕΕ και τα κράτη-μέλη χάνουν ως και 10 δισ. ευρώ σε διαφυγόντες φόρους από την παραποίηση και τα λαθραία προϊόντα καπνού. Σημειώνεται, επίσης, ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων χρησιμοποιείται συχνά για τη χρηματοδότηση «σκοτεινών» δραστηριοτήτων, όπως η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

Παρόμοια συμφωνία είχε συνάψει τον Ιούλιο η Επιτροπή με τη δεύτερη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στον κόσμο, τη βρετανική British American Tobacco.