Εξευτελιστικές είναι οι συνθήκες διαβίωσης στους χώρους προσωρινής κράτησης της Βουλγαρίας, κατήγγειλε η Επιτροπή Ελσίνκι (μια μη κυβερνητική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), καθώς ορισμένοι κρατούμενοι αναγκάζονται να κοιμούνται στο πάτωμα ή, λόγω έλλειψης τουαλέτας, να χρησιμοποιούν κουβάδες.
«Η χωρητικότητα ορισμένων χώρων προσωρινής κράτησης, όπως της Βάρνας, του Ρούσε, της Στάρα Ζαγόρα, του Πλόβντιβ και της Σόφιας, δεν αρκεί για τον αριθμό των κρατουμένων. Οι καινούριοι κοιμούνται στο πάτωμα μέχρι να βρεθεί κρεβάτι, όταν απελευθερωθεί κάποιος άλλος», υποστηρίζει η Επιτροπή Ελσίνκι σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Στους περισσότερους χώρους κράτησης τα κελιά δεν έχουν παράθυρα, δεν υπάρχει εξαερισμός και υπάρχει μόνο τεχνητό φως», σημειώνεται στην έκθεση. Στα 4 από τα 42 κρατητήρια τα κελιά βρίσκονται στο υπόγειο. Μόνο στα 9 υπάρχουν τουαλέτες -μία ανά δύο κελιά. Στους υπόλοιπους χώρους κράτησης οι φύλακες συνοδεύουν τους κρατούμενους σε εξωτερικούς χώρους αλλά αν οι φρουροί είναι για κάποιο λόγο απασχολημένοι, οι κρατούμενοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κουβάδες μέσα στα κελιά τους.
Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, που είχε δεσμευτεί στο παρελθόν ότι μέχρι το 2013 κάθε κρατούμενος θα διέθετε ελάχιστο χώρο 4 τετραγωνικών μέτρων, ανέβαλε την υλοποίηση της δέσμευσής της για το 2019. Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς σε κάθε κρατούμενο πρέπει να αντιστοιχούν 6 τετραγωνικά μέτρα τουλάχιστον.
Στη φυλακή του Μπουργκάς 940 άνθρωποι συνωστίζονται σε ένα χώρο για 371 άτομα, γεγονός που σημαίνει ότι στον καθένα τους αντιστοιχεί μόλις 1 τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με την έκθεση που είχε συντάξει το Μάιο του 2012 η Επιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.