Το Ιράν θα κάνει «μέγιστο λάθος» αν προσπαθήσει να παρεμποδίσει τη διάσκεψη που διοργανώνεται στο Μπαχρέιν και αφορά την οικονομική πτυχή της αμερικανικής πρωτοβουλίας για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, δήλωσε σήμερα από το Ισραήλ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στην Ιερουσαλήμ, ο Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι θεωρεί ότι υπάρχει μια πιθανότητα για ιρανική ανάμειξη αυτού του είδους, δεδομένων των, σύμφωνα με τον ίδιο, «επιθέσεων» της Ισλαμικής Δημοκρατίας τους τελευταίους μήνες.
«Το Ιράν έχει επιδοθεί αυτούς τους τελευταίους μήνες σε μια μακρά σειρά αδικαιολόγητων και αναιτιολόγητων επιθέσεων», δήλωσε ο Μπόλτον κατά τη συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησε από την Ιερουσαλήμ.
«Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, το να απειλήσει την διάσκεψη του Μπαχρέιν είναι μια πιθανότητα, καθώς (οι δύο χώρες) βρίσκονται κοντά γεωγραφικά», σημείωσε ο Μπόλτον.
«Θα ήταν μέγιστο λάθος από την πλευρά του Ιράν να συνεχίσει να έχει αυτού του είδους την συμπεριφορά, ελπίζουμε ότι η διάσκεψη αυτή η οποία προγραμματίζεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, θα διεξαχθεί χωρίς εμπόδια», κατέληξε.
«Η κατάσταση με το Ιράν οδεύει προς ένα επικίνδυνο σενάριο»
Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε σήμερα πως το αμερικανικό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο, που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ιράν, καταρρίφθηκε μέσα στον ιρανικό εναέριο χώρο και όχι στον διεθνή εναέριο χώρο, όπως διαβεβαιώνει η Ουάσινγκτον.
«Διαθέτω πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τις οποίες το drone αυτό βρισκόταν μέσα στον ιρανικό εναέριο χώρο», δήλωσε ο Πατρούσεφ προς δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Δεν έχουμε δει αποδείξεις για το αντίθετο», πρόσθεσε.
Ο Πατρούσεφ είπε ακόμη πως τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από τις ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν πως το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις σε πλοία στον κόλπο του Ομάν, ήταν κακής ποιότητας και μη επαγγελματικά.
Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, πως η κατάσταση γύρω από το Ιράν οδεύει προς ένα επικίνδυνο σενάριο.
Ο Λαβρόφ είπε ακόμη πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και το Τμπιλίσι, σύμφωνα πάντα με το RIA.
Εξάλλου ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Πατρούσεφ δήλωσε επίσης σήμερα πως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία είναι ανεπιθύμητα.
Το Ισραήλ έχει επιτεθεί επανειλημμένα σ’ αυτούς που περιγράφει ως ιρανικούς στόχους και στόχους συμμαχικών πολιτοφυλακών στη Συρία, περιλαμβανομένης της λιβανικής Χεζμπολάχ. Τα πλήγματα έχουν προκαλέσει τριβές ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Ρωσία, που είναι, πέρα από το Ιράν, ο έτερος μείζων ξένος υποστηρικτής του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Η Βρετανία δεν περιμένει οι Ηνωμένες Πολιτείες να ζητήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει σε έναν πόλεμο με το Ιράν και το Λονδίνο δεν θα ήταν πιθανό να συμφωνήσει να συμμετάσχει σε μια τέτοια σύγκρουση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.
«Οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος σύμμαχός μας, μιλάμε μαζί τους συνεχώς, εξετάζουμε οποιαδήποτε αιτήματα διατυπώνουν προσεκτικά, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ οποιαδήποτε κατάσταση κατά την οποία εκείνοι ζητούν ή εμείς συμφωνούμε σε οποιεσδήποτε κινήσεις να πάμε σε πόλεμο», δήλωσε ο Χαντ στο Κοινοβούλιο.
«Το μήνυμα που στέλνουμε μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα τους Γάλλους και τους Γερμανούς, είναι πως σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα.
»Είναι απολύτως απαραίτητο να επιμείνουν σε αυτή τη συμφωνία στο σύνολό της έτσι ώστε αυτή να διατηρηθεί και εμείς να έχουμε μια ελεύθερη από πυρηνικά Μέση Ανατολή», είπε ο Χαντ.