Αποφασισμένοι να μην επηρεάσει τη μεταξύ τους σχέση το όποιο αποτέλεσμα της κάλπης φέρονται ο Ντέιβιντ και ο Εντ Μίλιμπαντ, οι δύο αδελφοί που διεκδικούν την ηγεσία του βρετανικού Εργατικού Κόμματος.

Η κρίσιμη ψηφοφορία θα γίνει αύριο στο Μάντσεστερ και τα δύο αδέλφια θεωρούνται τα μεγάλα φαβορί στην κούρσα διαδοχής του Γκόρντον Μπράουν.

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ είναι 45 ετών και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο μικρότερος αδελφός του Εντ, είναι 40 ετών και έχει διατελέσει υπουργός Ενέργειας.

Πριν να γίνει βουλευτής και στη συνέχεια υπουργός, ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ υπήρξε πολιτικός σύμβουλος του Τόνι Μπλερ, ενώ ο Εντ υπήρξε η «πέννα» του Γκόρντον Μπράουν, πολιτικού αντιπάλου του Μπλερ.

Η απέχθεια που υπήρχε ανάμεσα στους δύο πρώην συμμάχους Μπλερ και Μπράουν δεν υπάρχει στους Μίλιμπαντ, που πήραν τις αποστάσεις τους από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, οι καυγάδες των οποίων συνέβαλαν στην ήττα του Εργατικού Κόμματος.

«Ο Ντέιβιντ είναι ο καλύτερός μου φίλος. Τον αγαπώ πολύ. Η αδελφική αγάπη θα επικρατήσει γιατί είναι πιο σημαντική από την πολιτική», δήλωσε κατά την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας ο Εντ.

Οι Μίλιμπαντ προέρχονται από εβραϊκή οικογένεια πολωνικής καταγωγής και πολιτικά τοποθετούνται περισσότερο στο κέντρο σε σύγκριση με τον θεωρητικό του μαρξισμού πατέρα τους Ραλφ Μίλιμπαντ. Αλλά ο Εντ θεωρείται αριστερότερος από τον αδελφό του, γεγονός που του εξασφαλίζει την εύνοια μέρους των συνδικάτων.

Παρακολούθησαν το ίδιο δημόσιο σχολείο του βόρειου Λονδίνου, έκαναν τις ίδιες σπουδές στην Οξφόρδη και στη συνέχεια ανέβηκαν στην ιεραρχία του Εργατικού Κόμματος.

Εάν ο Ντέιβιντ ζυγίζει τα λόγια του ως διπλωμάτης, πράγμα που κάνει καμιά φορά τον λόγο του άκαμπτο, ο αδελφός του εμφανίζεται πιο άνετος και μιλάει κάνοντας έντονες κινήσεις με τα χέρια.