Στην πολιτική της κυβέρνησης Γκίλαρντ αποδίδουν στελέχη του Εργατικού Κόμματος της Δυτικής Αυστραλίας την ταπεινωτική ήττα που γνώρισε η παράταξη στις πολιτειακές εκλογές του Σαββάτου.

Η δύναμη του Εργατικού κόμματος μειώθηκε 2.3% (πήρε το 33.6%) και, στην καλύτερη περίπτωση, εκλέγει μόλις 19 έδρες από το σύνολο των 59.

Ο συντηρητικός Συνασπισμός με πρωθυπουργό τον Κόλιν Μπαρνέτ επανεξελέγη άνετα αυξάνοντας τη δύναμή του.

Οι Φιλελεύθεροι έλαβαν 47.2% (αύξησαν τη δύναμή τους 8.8) και κέρδισαν 33 έδρες.

Μια από τις έδρες που κέρδισαν ήταν και αυτή της Πέρθης με την ομογενή Ελένη Ευαγγέλου.

Μικρή άνοδο (1.1%) παρουσίασε και η δύναμη του Εθνικού Κόμματος που ανήλθε στο 6% και το οποίο κέρδισε επτά έδρες.

Ο πρωθυπουργός Κόλιν Μπαρνέτ υποσχέθηκε «καλή κυβέρνηση και στα επόμενα τέσσερα χρόνια» ενώ συνεχάρη τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Μάρκ Μαγκοουάν για μια «έντιμη και ανταγωνιστική προεκλογική εκστρατεία».

Ο κ. Μαγκοουάν σε καμιά περίπτωση δεν άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει πιθανότητα να παραιτηθεί λόγω της μεγάλης ήττας.

Ορισμένα στελέχη υποστηρίζουν ότι ανάλογη τύχη θα έχει και το Ομοσπονδιακό Εργατικό κόμμα αν δεν αντικατασταθεί η Τζούλια Γκίλαρντ.

Ήδη σε πολιτειακό επίπεδο οι Εργατικοί γνώρισαν συντριβή στη Νέα Νότια Ουαλία, το Κουίνσλαντ, τη Νόρδερν Τέριτορι, έχασαν την εξουσία στη Βικτόρια και τώρα και στη Δυτική Αυστραλία.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Herald Sun μεγαλοστελέχη του Εργατικού κόμματος εξετάζουν το ενδεχόμενο μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να ζητήσουν από την Αυστραλή πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ να παραιτηθεί για να αποφευχθεί η συντριβή της παράταξης στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση Galaxy η δημοτικότητα των Εργατικών έχει περιοριστεί στο 32%. Πάντως δεν είναι βέβαιο πως αν η κα Γκίλαρντ θα δεχθεί να παραιτηθεί θα την διαδεχθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ. Είναι πιθανόν να την διαδεχθεί άλλο στέλεχος του κόμματος.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του κόμματος «πολλά θα εξαρτηθούν και από τις δημοσκοπήσεις που θα δημοσιευθούν τις επόμενες μέρες. Αν είναι το ίδιο κακές η Γκίλαρντ τελείωσε».