Αδιέξοδο φαίνεται το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία λίγες ημέρες πριν συγκληθεί σε σώμα η νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου. Πριν ακόμα ξεκινήσουν και επίσημα οι διαδικασίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης – αναμένεται να ξεκινήσουν στις 20 Μαρτίου – οι πολιτικοί αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει να προβλέπουν ακόμη και νέα άμεση προσφυγή στις κάλπες, παρότι θεωρείται βέβαιο ότι ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, θα λάβει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο.
Σήμερα ο κ. Μπερσάνι παρουσίασε τις προτάσεις του για τη διακυβέρνηση της Ιταλίας, το πρόγραμμα οκτώ σημείων, επιχειρώντας να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αναλάβει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.
Ωστόσο από την επομένη των εκλογών άρχισε η εσωκομματική γκρίνια, καθώς ο Μπερσάνι, παρότι νικητής των εκλογών, δεν εξασφάλισε πλειοψηφία στη Γερουσία.
Μιλώντας σήμερα, ο Π. Μπερσάνι απέκλεισε εκ νέου οποιαδήποτε συνεργασία με την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό «να αναζητήσουμε την αλλαγή στη χώρα με αυτόν που την εμπόδισε μέχρι τώρα, με όποιον προκαλεσε τη σημερινη καταιγίδα».
Άμεση ήταν η απάντηση του Γενικού Γραμματέα του Λαού της Ελευθερίας, ο οποίος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι Ιταλοί με την ψήφο τους έδειξαν ότι επιθυμούν τη συμμετοχή του Μπερλουσκόνι στη νέα κυβέρνηση.
Ο Μπερσάνι επιχείρησε ακόμη μία φορά να θέσει προ των ευθυνών του τον Μπέπε Γκρίλλο, καλώντας τον να αποφασίσει τι θα κάνει με τις ψήφους των 8 εκατομμυρίων Ιταλών που τον εμπιστεύτηκαν.
Τα βλέμματα όλων στρέφονται στις πρωτοβουλίες του Προέδρου Ναπολιτάνο, ο οποίος δε σκοπεύει όπως είπε να επισπεύσει τις διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν πριν συγκλιθεί σε σώμα στις 15 Μαρτίου η Βουλή.