Τα τέσσερα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης στη Σλοβενία συμφώνησαν ήδη για την κατανομή των υπουργείων και ότι μέλη του κυβερνητικού σχήματος θα είναι όλοι οι πρόεδροι των κομμάτων.

Εκτός από την επικεφαλής της νέας κυβέρνησης Αλένκα Μπράτουσεκ, προσωρινή πρόεδρο του κόμματος Θετική Σλοβενία, του ισχυρότερου κόμματος στη Βουλή με βάση τον αριθμό των βουλευτών, στο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετέχουν ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ίγκορ Λούκσιτς, ως υπουργός Παιδείας, ο πρόεδρος της Λίστας Πολιτών Γκρέγκορ Βίραντ, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Συνταξιούχων Κάρλ Έριαβετς θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντέλο» της Λιουμπλιάνας.

Η νέα κυβέρνηση θα έχει 13 υπουργούς, εκ των οποίων οι πέντε θα είναι στελέχη του κόμματος Θετική Σλοβενία, από τρία υπουργεία θα αναλάβουν μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και της Λίστας Πολιτών και το Δημοκρατικό Κόμμα Συνταξιούχων θα έχει δύο υπουργεία.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στη Σλοβενία, είναι ήδη γνωστά τα ονόματα των υποψηφίων για τις υπόλοιπες υπουργικές θέσεις, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για το ποιος θα αναλάβει τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, καίρια πόστα με δεδομένη τη βαρύτητα των προκλήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.

Η Αλένκα Μπράτουσεκ, την οποία η Σλοβενική Βουλή όρισε την περασμένη Τετάρτη εντολοδόχο πρωθυπουργό, έως την επόμενη εβδομάδα πρέπει να παρουσιάσει τη σύνθεση της κυβέρνησής της για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Έως τότε θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα του μελλοντικού συνασπισμού κομμάτων που στήριξαν την εκλογή της, ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας.

Τα σλοβενικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το δυσκολότερο έργο είναι η εναρμόνιση των προγραμματικών διαφορών γύρω από το μοντέλο εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας και τα μέτρα για την άρση όλων των προβλημάτων στη λειτουργία του συστήματος δημόσιας υγείας.