Συνεχίστηκε και σήμερα η καταμέτρηση ψήφων στην Κένυα με τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ουχούρου Κενιάτα προηγείται με διαφορά επί του αντιπάλου του, του 68χρονου νυν πρωθυπουργού Ράιλα Οντίνγκα.

Αναφέρθηκαν πολυάριθμα τεχνικά προβλήματα στην εκλογική διαδικασία που επιβράδυναν την καταμέτρηση. Ορισμένα εξ αυτών οφείλονταν στα νέα συστήματα πληροφορικής που χρησιμοποίησε η εκλογική επιτροπή. «Ένα πρόβλημα με τη χωρητικότητα του δίσκου ενός από τους εξυπηρετητές μέσω των οποίων γινόταν η κατανομή των αποτελεσμάτων» προκάλεσε καθυστερήσεις, εξήγησε ο Τζέιμς Οσβάγκο, στέλεχος της εκλογικής επιτροπής, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα επιλύθηκε.

Με πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο Κενιάτα συγκεντρώνει το 54%, ο Οντίνγκα 41% και οι άλλοι έξι υποψήφιοι ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση.

Αναλυτές ωστόσο επισήμαναν ότι τα εκλογικά τμήματα από όπου προέρχονται τα αποτελέσματα αυτά είναι προπύργια του 51χρονου Κενιάτα, ενώ αντιθέτως στις περιοχές όπου πλειοψηφούν οι υποστηρικτές του Οντίνγκα οι ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Τα δύο στρατόπεδα έχουν αμφότερα διαμαρτυρηθεί για τον αργό ρυθμό της καταμέτρησης -τα προσωρινά αποτελέσματα αναμένονταν εντός 48 ωρών μετά το κλείσιμο της ψηφοφορίας και τα τελικά αποτελέσματα ως την 11η Μαρτίου- αλλά ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής κάλεσε να υπάρξει ηρεμία.

«Η δική σας δουλειά ήταν να διεκδικήσετε τη νίκη στις εκλογές. Η δική μας ευθύνη ήταν να διεξαγάγουμε τις εκλογές. Είμαστε αμερόληπτοι», δήλωσε ο Ισαάκ Χάσαν, επικεφαλής της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής, απευθυνόμενος στους πολιτικούς ηγέτες.

«Ο νόμος προβλέπει ότι η επιτροπή μπορεί να ανακοινώσει τα αποτελέσματα μέσα σε επτά ημέρες. Χθες ψηφίσαμε. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές. Έχουμε άλλες έξι ημέρες, αυτή είναι η νομική θέση. Ελπίζουμε ότι μέσα σε 48 ώρες θα είμαστε να θέση να ανακοινώσουμε» τα αποτελέσματα, είπε.

Οι βουλευτικές και οι προεδρικές εκλογές της Δευτέρας ήταν η πρώτη τέτοια διαδικασία μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου του 2007, στα επεισόδια μετά τις οποίες πάνω από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες εκτοπίστηκαν.

Συγκρούσεις ξέσπασαν σε πολλές περιοχές της Κένυας, μιας από τις σημαντικότερες οικονομίες της ανατολικής Αφρικής με 43 εκατομμύρια κατοίκους, όταν ο Οντίνγκα -που διεκδικεί για τρίτη φορά την προεδρία- υποστήριξε ότι η νίκη του προέδρου Μουάι Κιμπάκι, ο οποίος αποχωρεί από την εξουσία έπειτα από δύο θητείες, οφειλόταν σε νοθεία.

Ο Κενιάτα και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του Ουίλιαμ Ρούτο είναι ανάμεσα στους τέσσερις ανθρώπους σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το ρόλο τους στην υποκίνηση της εθνοτικής βίας μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Δυτικές κυβερνήσεις είχαν καλέσει τους Κενυάτες ψηφοφόρους να μην αναδείξουν στην εξουσία διωκόμενους από το ΔΠΔ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αν και η εκλογική διαδικασία δεν σημαδεύτηκε από σοβαρά, αιματηρά επεισόδια, περίπου 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας στην Μομπάσα, σε επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες οι αρχές επέρριψαν σε αυτονομιστές.

Περίπου 14,3 εκατ. άνθρωποι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Η συμμετοχή εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 70% του 2007.