Άρχισε στις Βρυξέλλες η τριμερής συνάντηση της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον, με τους πρωθυπουργούς της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, με κεντρικό θέμα την ίδρυση ένωσης σερβικών δήμων στο Κόσοβο.

Ο έκτος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας, όπως και τις προηγούμενες φορές, ξεκίνησε με ξεχωριστές συναντήσεις της κ. Άστον με τους κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι.

Η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς δήλωσε νωρίτερα ότι ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας εισήλθε σε κρίσιμη φάση και ότι είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών να επιτευχθεί συμβιβασμός.

«Δεν υπάρχει πολύς χρόνος, το γνωρίζουμε και εμείς και οι πρωθυπουργοί», δήλωσε η εκπρόσωπος της κ. Άστον λίγο πριν από την έναρξη της τριμερούς συνάντησης.

Το Βελιγράδι, στη σημερινή συνάντηση θα ζητήσει η ένωση σερβικών δήμων να έχει νομοθετική εξουσία και εκτελεστικές αρμοδιότητες, κάτι που αρνείται η Πρίστινα. Για το λόγο αυτό, ο κ. Ντάτσιτς είχε προειδοποιήσει τις προηγούμενες μέρες ότι στο διάλογο με την Πρίστινα διαφαίνονται μεγάλα προβλήματα στον ορίζοντα, επειδή οι αρχές του Κοσόβου δεν αποδέχονται τίποτα.

Η σερβική ηγεσία, πριν από την αναχώρηση για τις Βρυξέλλες, συνεδρίασε χθες για δεύτερη φορά εντός τριών ημερών για να καθορίσει τις θέσεις της και διεμήνυσε ότι η Σερβία παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη συμβιβασμού και ότι αναμένει από την ΕΕ να ασκήσει επιρροή στην Πρίστινα ώστε να κάνει παραχωρήσεις.