Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα παραιτηθεί από την ένταξη στο χώρο Σένγκεν, προσθέτοντας ότι ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί με αξιοπρεπή τρόπο.
Η ιδέα της Γερμανίας να ασκήσει βέτο στην ένταξή μας στη ζώνη Σένγκεν ήταν γνωστή στα μέλη της κυβέρνησης, αλλά θέση της ήταν να μην τη δημοσιοποιήσει για διπλωματικούς λόγους, είπε ο κ. Πόντα, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών.
«Όλοι γνωρίζαμε ότι η Γερμανία έχει επιφυλάξεις για την απόφαση αυτή και η Ρουμανία έχει κάθε είδους ανθρώπους που τρυπούν το σκάφος και χαίρονται για τη βύθισή μας λες και μόνον η κυβέρνηση και η Ένωση Σοσιαλιστών Φιλελεύθερων θα προσχωρήσει στο χώρο της ζώνης Σένγκεν. Από εδώ και πέρα αφήστε μας να επιτύχουμε τους στόχους μας με περισσότερο αξιοπρεπή και συνετό τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πόντα.
Ασκώντας κριτική στη στάση του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος, ο κ. Πόντα τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ έχει περιορισμένη μνήμη, επειδή «φαίνεται να λησμονεί ότι ήταν πρωθυπουργός της χώρας όταν απορρίφθηκε η ένταξη της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν το 2011».
Ο κ. Πόντα τόνισε ότι, τελικά, η Ρουμανία δεν θα ζητήσει να διεξαχθεί ψηφοφορία στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης για την ένταξή της στο χώρο Σένγκεν.
«Εφ’ όσον η Γερμανία το ανακοίνωσε επίσημα δεν θέλω να πάμε εκεί μόνο για να λάβουμε γνώση του δικαιώματος της Γερμανίας να ασκήσει βέτο», υπογράμμισε.
Η Ρουμανία έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Εσωτερικών της Ρουμανίας, με αφορμή τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος γνωστοποίησε ότι η γερμανική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να εμποδίσει την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη συνθήκη Σένγκεν.
«Το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία σημαίνει ότι κάθε πολίτης της ΕΕ μπορεί να ζήσει σε κάθε κράτος – μέλος της ΕΕ, αν εργάζεται ή σπουδάζει εκεί. Κάθε πολίτης της ΕΕ που εκπληρώνει αυτά τα κριτήρια είναι ευπρόσδεκτος εδώ», τόνισε ο κ. Φρίντριχ.
«Όμως, όποιος έρχεται εδώ μόνο για να γίνει αποδέκτης κοινωνικών παροχών και επιδομάτων και συνεπώς κάνει κατάχρηση της ελεύθερης μετακίνησης πρέπει ουσιαστικά να αποτρέπεται», ανέφερε ο γερμανός πολιτικός.