Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι συμβάλουν στη δημιουργία μιας «απρόβλεπτης» κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο και εκμεταλλεύονται την εξουσία τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επιβάλουν την «εχθρική πολιτική» τους απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο ΟΗΕ ενδέχεται να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, ως απάντηση στην υπόγεια πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησαν οι βορειοκορεατικές αρχές πριν από δύο εβδομάδες.

«Για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, που τώρα μπαίνει σε μια απρόβλεπτη φάση, ευθύνονται οι ΗΠΑ», είπε ο Σο Σε Πιονγκ, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, μιλώντας στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό που διεξάγεται υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού.

«Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στις ΗΠΑ να καταπατούν το δικαίωμα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας να χρησιμοποιεί το διάστημα για ειρηνικούς σκοπούς, ούτε να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το Συμβούλιο Ασφαλείας ως εργαλείο για την εφαρμογή της εχθρικής πολιτικής τους» απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ, τόνισε.

«Η τρίτη πυρηνική δοκιμή έγινε στο πλαίσιο των πρακτικών αντίμετρων για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της ασφάλειας της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η ανηλεής, εχθρική συμπεριφορά των ΗΠΑ που ασύστολα παραβιάζουν το νόμιμο δικαίωμα της ΛΔΚ να εκτοξεύει δορυφόρους για ειρηνικούς σκοπούς», πρόσθεσε ο Σο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ίμον Γκίλμορ, μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αμέσως τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίησή της.