«Με τους ακροδεξιούς όχι, με τους ακροδεξιούς όχι, με τους ακροδεξιούς όχι». Τρεις φορές επαναλαμβάνει με ξεχωριστή έμφαση αυτή την, όπως λέει, «μόνη και μοναδική αρχή», σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο διακεκριμένος Αυστριακός δημοσιογράφος και θεωρούμενος από τους σημαντικότερους πολιτικούς αναλυτές στη χώρα Χανς Ράουσερ, σχολιάζοντας την κυβερνητική κρίση στην Αυστρία αλλά και τη σημασία των ευρωεκλογών.
«Όποιος προσπαθεί να συμπράξει με τους ακροδεξιούς, όποιος υιοθετεί τα επιχειρήματά τους, ίσως να έχει στην αρχή κάποια επιτυχία, όπως ο δικός μας ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, όμως κατόπιν, για παράδειγμα έπειτα από δύο χρόνια, βρίσκεται μπροστά σε έναν σωρό ερειπίων, μπροστά σε μία πανωλεθρία, καθώς με τους ακροδεξιούς δεν γίνεται χωριό», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Χανς Ράουσερ.
Προσθέτει δε, τονίζοντας ότι θεωρεί απολύτως σημαντικές τις ευρωεκλογές, πως για την Αυστρία έρχονται ταραχώδεις, θυελλώδεις εποχές και τώρα αποφασίζεται εάν ο Κουρτς έχει καν το «υλικό» (τα κότσια) για να είναι καγκελάριος ή δεν το έχει.
Σύμφωνα με τον Χάνς Ράουσερ, «προς το παρόν ο Κουρτς είναι πολύ επιδέξιος, ωστόσο δεν ενεργεί όπως ένας πραγματικός καγκελάριος, όπως ένας πραγματικός ηγέτης -ίσως κάποια στιγμή να έλθει και αυτό- όμως φοβάμαι ότι ο Κουρτς δεν καταλαβαίνει ότι στους ακροδεξιούς δεν μπορείς να δίνεις φιλοξενία (ο ίδιος χρησιμοποιεί ακριβώς αυτή τη λέξη στα ελληνικά).
Στο ερώτημα, εάν η «Υπόθεση Ίμπιζα» -το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς του μέχρι πρόσφατα κυβερνητικού εταίρου του Κουρτς, του παραιτηθέντα αντικαγκελάριου και αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε – θα έχει επιζήμιες συνέπειες για τους ακροδεξιούς στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο διακεκριμένος αναλυτής και σχολιαστής εκτιμά ότι θα τους βλάψει, όχι όμως τόσο όσο κανείς πιστεύει.
Για τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του Κόμματος των Ελευθέρων στην Αυστρία, ο Χανς Ράουσερ εκτιμά πως αυτοί «μάλλον θα παραμείνουν στο σπίτι και δεν θα ψηφίσουν, ούτως ή άλλως δεν θεωρούσαν ποτέ τόσο σημαντικές τις Ευρωεκλογές, και εξάλλου θα ισχυρίζονται, όπως ήδη από την πρώτη στιγμή ισχυρίζονται, ότι πρόκειται για συνωμοσία των κομμουνιστών».
Κατά την άποψή του, ζημία από το «σκάνδαλο Στράχε» θα προκύψει ίσως για τους ακροδεξιούς στη Γερμανία, αλλά το σκάνδαλο δεν θα επηρεάσει μάλλον κάποιους Σαλβίνι ή Λεπέν.
Ιδιαίτερα έντονα, ο Χανς Ράουσερ καταγγέλλει ως «προπαγάνδα» την δήθεν αστάθεια που θα προέκυπτε για την χώρα από μία αποδοχή της πρότασης μομφής εναντίον του καγκελάριου Κουρτς, για την οποία θα υπάρξει συζήτηση και ψηφοφορία στην ολομέλεια της αυστριακής Βουλής την επαύριο των Ευρωεκλογών, τη Δευτέρα 27 Μαίου.
«Είναι αυτονόητο ότι η Αυστρία θα εξακολουθήσει να υπάρχει και μετά την πρόταση μομφής», αναφέρει με αρκετή δόση ειρωνείας ο Χανς Ράουσερ, τονίζοντας πως «ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν φυσικά και έχει καθήκον – και θα το ευχόμουν, να υποχρεώσει τον Σεμπάστιαν Κουρτς να προσεγγίσει περισσότερο την αντιπολίτευση και να σταματήσει να ασκεί την εγωκεντρική πολιτική του».
Καταλήγοντας, στην αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο Χανς Ράουσερ, του οποίου τις θέσεις για την αυστριακή αλλά και τη διεθνή πολιτική επικαλούνται συχνά διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, επισημαίνει πως «εάν την Δευτέρα ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν είναι πλέον καγκελάριος, κάτι που δεν το πολυπιστεύω, τότε θα βρεθεί κάποιος άλλος για τη θέση του, η μοίρα της Αυστρίας δεν κρέμεται από κανέναν».