Η Unesco, δηλώνει ότι έχει «κινητοποιηθεί» για την ανοικοδόμηση των μαυσωλείων και για τη διάσωση των χειρογράφων του Τιμπουκτού που καταστράφηκαν από τους ένοπλους ισλαμιστές, και σχεδιάζει μια αποστολή αξιολόγησης σε αυτή την πόλη του βόρειου Μαλί, δήλωσε χθες από το Ντακάρ η γενική της διευθύντρια Ιρίνα Μπόκοβα.
«Η Unesco παραμένει σε μεγάλη κινητοποίηση» μετά από «τη συμφορά που έλαβε χώρα στο Τιμπουκτού. Κάηκαν χειρόγραφα, και ένας εξαιρετικός ισλαμικός πλούτος. Είδα τις βάρβαρες καταστροφές των μαυσωλείων, από τα οποία έχουν μείνει μόνο οι πέτρες», δήλωσε στον Τύπο η Μπόκοβα, η οποία μετέβη στο Μάλι με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 2 Φεβρουαρίου.
«Από τη στιγμή που η κατάσταση θα το επιτρέψει, θα σας στείλουμε μιαν αποστολή εμπειρογνωμόνων για να εκτιμήσει την κατάσταση. Έχουμε κινητοποιηθεί πολύ για να υποστηρίξουμε τις αρχές και τους πληθυσμούς στην ανοικοδόμηση των μαυσωλείων. Έχουμε σχέδια, φωτογραφίες και την απαραίτητη εμπειρία» πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι ανησυχεί πολύ «για το πιθανό λαθρεμπόριο των χειρογράφων. Ξεκινήσαμε τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες» για να εμποδιστεί καθώς «πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διατηρήσουμε» τα χειρόγραφα «για τις μελλοντικές γενιές», τόνισε.
Οι ένοπλες ομάδες των ισλαμιστών που κατείχαν το βόρειο τμήμα του Μάλι, πριν εκδιωχθούν εν μέρει από τον στρατό του Μάλι που υποστηρίζεται από στρατιώτες από την Γαλλία και άλλες αφρικανικές χώρες, κατέστρεψαν πολλά μαυσωλεία μουσουλμάνων αγίων και πολλά χειρόγραφα στο Τιμπουκτού, μυθική πόλη της περιοχής και πρώην πνευματικό κέντρο του Ισλάμ στην Αφρική.
Η Μπόκοβα, που έφτασε την Τετάρτη στο Ντακάρ, είχε ήδη ξεκινήσει ένα περιφερειακό σχέδιο στον τομέα της εκπαίδευσης για τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.
Θα ενημερωθεί αργότερα σήμερα για ένα πρόγραμμα της UNESCO για την εκπαίδευση των κοριτσιών στα προάστια του Ντακάρ, ενώ σήμερα Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μάκι Σαλ και αρκετούς από τους υπουργούς του.