Σε δήλωση με την οποία επιχειρείται να διευκρινιστεί η θέση που διατύπωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν σχετικά με την «υπό αμφισβήτηση» κυριαρχία στην κυπριακή ΑΟΖ, προέβη το βράδυ της Τρίτης το Foreign Office.
Η δήλωση έγινε προς τον φιλοκύπριο Συντηρητικό βουλευτή βορείου Λονδίνου Μάικ Φρηρ, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις επί της τοποθέτησης Ντάνκαν εκ μέρους της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, όπως μεταδίδει το Sigmalive επικαλούμενο το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η δήλωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τον κ. Φρηρ αρχίζει με επανάληψη της διατύπωσης του Υπουργού Ευρώπης: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».
Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται η μέχρι τώρα γνωστή βρετανική θέση για την κυπριακή ΑΟΖ: «Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office». Παράγοντες της παροικίας έχουν επισημάνει ότι η δήλωση δεν είναι αρκετά ξεκάθαρη, παρά το ότι αποσκοπούσε να ξεδιαλύνει τη βρετανική θέση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου προτίθεται να ζητήσει μεγαλύτερη σαφήνεια από το Foreign Office.
Ήδη, δημοσιοποιώντας την απάντηση προς τον κ. Φρηρ, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου προτρέπει τη βρετανική κυβέρνηση να καλέσει την Τουρκία να αποσύρει τα πολεμικά και γεωτρητικά πλοία της από την ΑΟΖ της Κύπρου, όπως έχουν ζητήσει το Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, οι Συντηρητικοί βουλευτές Τερέζα Βίλιερς, Μάθιου Όφορντ, σερ Ρότζερ Γκέιλ, Τζούλιαν Νάιτ και ο Εργατικός Πάμπος Χαραλάμπους.
Η αντίδραση της Κύπρου
Απαράδεκτο, χαρακτήρισε τον Βρετανό υπουργό Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη δήλωσή του με την οποία χαρακτήριζε περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην 58η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ, ο Πρόεδρος χαρακτήρισε τον κ. Ντάνκαν «απαράδεκτο», αναφέροντας ότι το έχει κάνει και στο παρελθόν και ότι «θα γίνουν τα δέοντα διαβήματα».
Ο διπλωματικός πόλεμος
Λευκωσία και Άγκυρα επιδίδονται σε διπλωματικό πόλεμο πάνω στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Νίκος Χριστοδουλίδης από κυπριακής πλευράς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τουρκικής αγωνίζονται προκειμένου να περάσουν σε εταίρους και ξένους τις θέσεις τους σε σχέση με δικαιώματα και διεκδικήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως εξηγεί ο «Φιλελεύθερος».
Η κυπριακή πλευρά, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εξωτερικών, εξηγεί σε εταίρους στην ΕΕ και άλλα εμπλεκόμενα μέρη πως η δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί πράξη παράνομη. Η τουρκική πλευρά κινητοποιείται προκειμένου να εξηγήσει ότι η δράση της στην περιοχή είναι «καθόλα νόμιμη», όπως στην τελευταία ενημερωτική σύναξη πρέσβεων στην Άγκυρα. Στην ενημέρωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχε και η Ελλάδα.
Στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κυπριακή πλευρά κινείται κατά τρόπο μεθοδικό χωρίς να υπάρχει βιασύνη ως προς τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν κατά της Τουρκίας. Η Λευκωσία γνωρίζει πως τα όποια μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν από τη μια μέρα στην άλλη.
Την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση αναζητεί στηρίγματα εντός και εκτός Ευρώπης, η Βρετανία για ακόμα μια φορά έρχεται να προσθέσει στα υφιστάμενα προβλήματα θέτοντας ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι Τούρκοι έδειξαν χάρτη για τη γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο σε διπλωμάτες
Χάρτη παρουσίασαν στους ξένους διπλωμάτες που κάλεσαν για μπρίφινγκ στο τουρκικό ΥΠΕΞ οι Τούρκοι διπλωμάτες, με επικεφαλής των Γενικό Διευθυντή Ναυτιλίας – Αεροπορικών θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγές την περασμένη Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και εντός της περιοχής που το ψευδοκράτος αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κλήθηκαν για πρώτη φορά στο τουρκικό ΥΠΕΞ ξένοι διπλωμάτες στην Άγκυρα για να τους εξηγήσουν τις τουρκικές θέσεις για ανατολική Μεσόγειο και στη συνάντηση συμμετείχαν και διπλωμάτες από Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα.
Δύο από τους χάρτες οι οποίοι παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του μπρίφινγκ στο τουρκικό ΥΠΕΞ είναι οι παρακάτω, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο».
Χάρτης με τα δύο σημεία όπου η Τουρκία λέει ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις
Σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος»
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Άγκυρας, άσκηση του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, «Θαλασσόλυκος 2019» με μονάδες του να έχουν βγει από τους ναυστάθμους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, χθες έγιναν συγκεντρώσεις πολεμικών πλοίων της Τουρκίας ανατολικά του Καστελόριζου, στα ανοιχτά της Εφέσου και στον κόλπο του Ξηρού, ενώ η Τουρκία δέσμευσε περιοχή βορειοδυτικά του Καστελόριζου, στο πλαίσιο της άσκησης, μέρος της οποίας εμπίπτει σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας.
Η Άγκυρα ωστόσο δεν μένει εκεί καθώς δέσμευσε περιοχή νότια νοτιοανατολικά της Λεμεσού και μέσα σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν δοθεί σε εταιρείες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων, για την διενέργεια στρατιωτικής άσκησης στις 18, 21, 23, 25, 28, 31 Μαΐου.
Στο διάστημα από 17-21 Μαΐου θα εκτελεστούν σενάρια κρίσης και πολέμου ταυτόχρονα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Συνάντηση Κατρούγκαλου με τον Τσαβούσογλου την Πέμπτη
Συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος την Πέμπτη στο Ελσίνκι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη φινλανδική πρωτεύουσα.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας αναμένεται να συζητήσουν όλα τα ανοικτά θέματα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στα ενεργειακά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά τις τελευταίες παραβιάσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.