Ύστερα από δίωρη κοινή συνάντηση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, του Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της πΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού δήλωσε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ συνεχίζεται και ότι σύντομα θα πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις.
Ο κ. Νίμιτς υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό», ότι συζήτησαν «δύσκολα θέματα», την «ουσία του προβλήματος» και ότι «υπάρχει αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον, από ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ» και πως πρόκειται για ένα «ευαίσθητο θέμα, σε μια ευαίσθητη περιοχή» και δεν αφορά μόνο τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις, επεσήμανε ότι υπήρξε «αντίδραση στις ιδέες» του, σημειώνοντας ότι η «διαδικασία είναι εποικοδομητική» και «δεν πετάω στα σύννεφα», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είμαι καθόλου απογοητευμένος». Επίσης, διατύπωσε την άποψη ότι «και οι δυο πλευρές επιδεικνύουν σύνεση».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νίμιτς επανέλαβε ότι το θέμα εξακολουθεί να συζητείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τόσο κατά τη σημερινή κοινή συνάντηση όσο και στις χθεσινές χωριστές συναντήσεις του κ. Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της πΓΔΜ, η σκοπιανή πλευρά δεν παρουσίασε «κανένα καινούριο στοιχείο» και οι θέσεις της «κινήθηκαν στα ίδια γνωστά πλαίσια».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδιαφέρον από ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ, σημείωσε: «Πράγματι, υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον, τόσο από ευρωπαϊκές χώρες όσο και από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα το ενδιαφέρον δεν είναι ακαδημαϊκό, διότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα σε μια ευαίσθητη περιοχή του κόσμου και η επίλυσή του θα άνοιγε τις πόρτες όχι μόνο για καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών χωρών, αλλά και για τη μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών ενδιαφέρεται προσωπικά για το ζήτημα και εγώ τον ενημερώνω και πολλές χώρες επιθυμούν να βρεθεί λύση σ’ αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, η λύση επηρεάζει ένα κράτος-μέλος, μια χώρα, με τη δική της δυναμική, το δικό της λαό και πρέπει να επιλυθεί από τα μέρη που έχουν τη διαφωνία. Άλλες χώρες είναι πολύ εποικοδομητικές και καλούν και τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν με σοβαρότητα και να σκέφτονται εποικοδομητικά. Νομίζω ότι αυτό βοηθάει πολύ».
Οι επόμενες συναντήσεις τοποθετούνται χρονικά μέσα στο Μάρτιο και πάλι στην έδρα του ΟΗΕ.