Η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την οποία προκήρυξαν τα συνδικάτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι παρέλυσε τη χώρα χθες Τρίτη, με τις αεροπορικές εταιρείες μεταξύ άλλων να ακυρώνουν περίπου 600 εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις.
Η κινητοποίηση, εξαιτίας της οποίας δεν λειτούργησαν οι δημόσιες συγκοινωνίες οι τράπεζες και τα σχολεία, είχε σκοπό να καταγγελθούν τα μέτρα εξοικονόμησης πόρων και ιδίως οι περικοπές που πλήττουν τα νοικοκυριά — τα οποία ήδη δυσκολεύονται εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού και της ύφεσης της οικονομίας.
Σήμερα, τα συνδικάτα προγραμματίζουν να γίνει πορεία προς το προεδρικό μέγαρο στο Μπουένος Άιρες.
Ο πληθωρισμός έχει φθάσει το 51,3% το τελευταίο δωδεκάμηνο σε ετήσια βάση, το ποσοστό του ενεργού εργατικού δυναμικού που πλήττεται από την ανεργία έχει επισήμως αυξηθεί στο 9,1%, ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,5% του ΑΕΠ το 2018, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Ο Μάκρι δεν φάνηκε να πτοείται από τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων. «Συνεχίζουμε το έργο μας, ακόμη και καθώς κάποιοι παραλύουν τη χώρα σε αυτές τις δύσκολες εποχές», είπε.
«Το να γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν θα ήταν αυτοκαταστροφικό. Θα σήμαινε πως θα θυσιάζαμε δύο ή τρεις γενιές ακόμα», συμπλήρωσε αργότερα ο Μάκρι σε εκδήλωση εκτός πρωτεύουσας στην οποία ήταν ο κεντρικός ομιλητής χθες.
Η εντεινόμενη δυσαρέσκεια εγείρει ολοένα περισσότερες αμφιβολίες για τις πιθανότητες του Μάκρι να διατηρηθεί στην προεδρία στις εκλογές του Οκτωβρίου, στις οποίες οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία.
Ο Μάκρι, που ανέλαβε την προεδρία το 2015 υποσχόμενος να «εξομαλύνει» την οικονομική πολιτική, να «εξορθολογίσει» την οικονομία, βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των φόρων, την άνοδο των τιμών, τις περικοπές των επιδοτήσεων σε αγαθά κοινής ωφέλειας — το ρεύμα, το φυσικό αέριο κ.ά. — εντός των ορίων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η κυβέρνησή του για να εκμηδενιστεί το έλλειμμα, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Αυτός ο πρόεδρος είναι επικίνδυνος», υποστήριξε ο Πάμπλο Μικέλι, πρόεδρος της συνομοσπονδίας συνδικάτων (CTA), απευθυνόμενος στη θάλασσα των συγκεντρωμένων διαδηλωτών στην Πλατεία του Μαΐου. «Πρέπει να κάνουμε κι άλλες απεργίες και πορείες, για να εμποδίσουμε αυτούς τους τύπους να μας πάρουν κι άλλα», πρόσθεσε.