Τη λύπη της για το ότι η «διεθνής βοήθεια προς τη Συρία πάσχει από σοβαρή ανισορροπία» υπέρ των «περιοχών υπό κυβερνητικό έλεγχο» και σε βάρος των «εξεγερμένων περιοχών», εξέφρασε η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

«Οι ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές λαμβάνουν το σύνολο σχεδόν της διεθνούς βοήθειας και οι εξεγερμένες περιοχές ένα μηδαμινό μέρος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ. Η ανισορροπία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος είναι ο «μόνος οργανισμός που έχει εξουσιοδοτηθεί από την κυβέρνηση για να διανέμει τη βοήθεια», τονίζει.

Υπάρχουν τουλάχιστον επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις περιοχές υπό την «εξουσία της ένοπλης αντιπολίτευσης», σημειώνεια και παρατηρεί ότι εκεί εντοπίζονται «ελλείψεις σε πολύ βασικά αγαθά όπως το αλεύρι και το γάλα για βρέφη», ενώ «οι παράλληλες υγειονομικές υπηρεσίες καταβάλουν αγώνα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες πολλών τραυματιών και ασθενών με χρόνιες παθήσεις».

Η ανακοίνωση της ΜΚΟ δόθηκε στη δημοσιότητα την παραμονή της πραγματοποίησης, αύριο Τετάρτη στο Κουβέιτ, μιας διάσκεψης δωρητών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που ελπίζει να συγκεντρώσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες του άμαχου πληθυσμού της Συρίας.

Σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε μια επιπλέον βοήθεια 155 εκατομμυρίων δολαρίων για τους Σύρους πρόσφυγες.