Οι εορτασμοί για την 150ή επέτειο από τη γέννηση του αυστριακού ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ συνέβαλαν ώστε η Βιέννη να καταγράψει μια χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό της, με αύξηση 7,5% στις διανυκτερεύσεις.

«Θα ήθελα να δώσω ένα ‘φιλί’ στον Κλιμτ», δήλωσε αστειευόμενος ο διευθυντής της Υπηρεσίας Τουρισμού Νόρμπερτ Κέτνερ, αναφερόμενος στο πιο διάσημο έργο του Βιεννέζου ζωγράφου, που γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου του 1862.

«Πρέπει να εκφράσουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλα τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα που έχουν τα έργα του Κλιμτ», πρόσθεσε.

Συνολικά, 5,6 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Βιέννη το 2012, μια αύξηση της τάξης του 7,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το Γραφείο Τουρισμού κατέγραψε 12,3 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Ο Νόρμπερτ Κέτνερ αναμένει για το 2013 μια «μέτρια αύξηση».

Τα ξενοδοχεία της Βιέννης αναμενόταν επίσης να καταγράψουν κύκλο εργασιών άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά αυτό το όριο, καθώς βοήθησε σημαντικά μια αύξηση κατά 22% των Ρώσων επισκεπτών, η οποία αντισταθμίζει την πτώση που παρατηρήθηκε στους Ισπανούς και τους Ιταλούς τουρίστες.

Ασυμβίβαστος καλλιτέχνης, που αμφισβήτησε την αστική τάξη και τα ήθη της εποχής του, ο Γκούσταβ Κλιμτ (1862-1918) στις αρχές του 20ου αιώνα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αρ Νουβό (Art Nouveau) και ήταν ένας από τους ιδρυτές του βιεννέζικου κινήματος της Απόσχισης (Sezession), προδρόμου του γερμανικού εξπρεσιονισμού.