Τον προβληματισμό του σχετικά με τη δήλωση Ολάντ ότι η διαχείριση της κρίσης στην Ιν Αμένας από την Αλγερία, ήταν «η κατάλληλη επιλογή» και την ανησυχία του για την εμπλοκή των γαλλικών χερσαίων δυνάμεων στο Μάλι, εξέφρασε σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe1, ο πρώην υπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.
«Κατανοώ τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η Αλγερία» είπε, «η οποία ήταν, για χρόνια, αντιμέτωπη με την τρομοκρατία. Και εμείς όμως έχουμε κάθε δικαίωμα να υποβάλουμε ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ήταν οπωσδήποτε χρήσιμο το να χαρακτηρίσουμε την αλγερινή αντίδραση ως την πλέον « κατάλληλη επιλογή».
Ο Αλέν Ζιπέ αναφέρθηκε στη στρατηγική θέση της Αλγερίας στην περιοχή και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό για τη Γαλλία το να πείσει τις αλγερινές αρχές να ενδιαφερθούν περισσότερο για το τι συμβαίνει στο Μαλί . «Εχουμε ανάγκη τη συμμετοχή της Αλγερίας έξω από τα σύνορά της» πρόσθεσε.
Αντιδρώντας στην πρωινή είδηση ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τα γαλλικά αεροσκάφη βομβάρδισαν και κατέστρεψαν στην πόλη Τομπουκτού, σημαντική αποθήκη πυρομαχικών των ισλαμιστών, ο Αλέν Ζιπέ υποστήριξε ότι η Γαλλία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φθάσει.
Ο βομβαρδισμός αυτός είναι ο πρώτος που γίνεται σε βάθος στο έδαφος του Μάλι. « Εχουμε να κάνουμε επομένως με μία στρατηγική ουσιαστικής εμπλοκής μας για ανακατάληψη του βόρειου τμήματος της χώρας, που είναι εντελώς διαφορετική από το να συντρέξουμε τις δυνάμεις του Μάλι και να εμποδίσουμε την κάθοδο των ισλαμιστών στην πρωτεύουσα Μπαμακό, όπως ειπώθηκε στην αρχή. Θα ήθελα η Γαλλία να ξεκαθαρίσει τη θέση της ».
Οι από αέρος επιχειρήσεις με αεροπορικές επιδρομές, προβληματίζουν λιγότερο τον Γάλλο πολιτικό, απ’ ότι η επί του εδάφους ανάπτυξη των χερσαίων γαλλικών δυνάμεων.
«Θα επαναλάβω ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» είπε, «και να μην κάνουμε την απερισκεψία στέλνοντας στο έδαφος, όπως κάνουμε αυτές τις ώρες, του στρατιώτες μας. Η ανάπτυξη των γαλλικών χερσαίων δυνάμεων δεν θα πρέπει να γίνει παρά μόνο στο πλαίσιο αφρικανικού στρατεύματος.
Οι χώρες που διαθέτουν τα μέσα θα πρέπει να συμβάλλουν ώστε το αφρικάνικο στράτευμα να συντονισθεί, εκπαιδευθεί και μεταβιβασθεί στην περιοχή το γρηγορότερο δυνατό».
Ο Αλέν Ζιπέ καυτηρίασε στη συνέχεια τις καθυστερήσεις, μεμψιμοιρίες τόσο της Ευρώπης, όσο και του ΟΗΕ που δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να υλοποιήσουν προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εκπαίδευση των αφρικανικών δυνάμεων.
Πρόσθεσε τέλος ότι προϋπόθεση για την όποια επιτυχή εξέλιξη στο Μάλι η αποκατάσταση της νομιμότητας της ηγεσίας στο Μπαμακό που σήμερα απορρέει από προηγούμενο πραξικόπημα και αμφισβητείται από πολλούς.
«Δε θα μπορέσουμε να επιβάλουμε την εξουσία του Μπαμακό σε ολόκληρη την επικράτεια του Μάλι, εάν δεν αναγνωρισθεί η νομιμότητα της ηγεσίας» κατέληξε ο Αλέν Ζιπέ.