Στους 1400 φτάνουν σήμερα, από 800 τις προηγούμενες μέρες, οι Γάλλοι στρατιώτες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, μαζί με τις κυβερνητικές δυνάμεις, στο Μάλι, εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, κατευθυνόμενος προς το Βερολίνο, όπου θα συζητήσει την αφρικανική κρίση με τον Γερμανό ομόλογό του, Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι συνεχίζονται και σήμερα οι μάχες στην πόλη Ντιαμπαλί, όπου χθες συγκρούσθηκαν με τους ισλαμιστές μαχητές «χερσαίες δυνάμεις, με τη συμμετοχή αεροσκαφών».

Ο γαλλικός στρατός ενίσχυσε τις χερσαίες δυνάμεις που επιχειρούν στο Μαλί με την αποστολή πρόσθετων μονάδων και επιθετικών ελικοπτέρων, δήλωσε νωρίτερα ο συνταγματάρχης Τιερί Μπουρκάρ, εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Γαλλίας. Σταδιακά οι γαλλικές δυνάμεις αναμένεται να φτάσουν τους 2.500 άνδρες στο Μάλι.

Πληροφορίες θέλουν να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ελικόπτερα τύπου Gazelle, Tigre και Cougar.

Άνδρες, υλικό και εφόδια μεταφέρονται στο Μάλι με την συμβολή μεταγωγικών αεροσκαφών C17 και C130 που έχουν διαθέσει η πολεμική αεροπορία της Βρετανίας, της Δανίας και του Βελγίου.

Εξάλλου, δεκάδες ελαφρά άρματα μάχης Sagaie και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ), μετέβησαν στο Μάλι από την Ακτή Ελεφαντοστού τόσο για να προασπίσουν την πρωτεύουσα Μπαμακό όσο και για να συμβάλλουν στην προέλαση των κυβερνητικών και ξένων δυνάμεων προς βορρά.

Σήμερα έφτασε στο Μάλι το πρώτο απόσπασμα των ένοπλων δυνάμεων του Τσαντ, το οποίο θα ενσωματωθεί στη αφρικανικής πολυεθνική δύναμη που αναπτύσσεται στη χώρα. Πρόκειται για διακόσιους άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Τσαντ, από τους συνολικά 2000 στρατιώτες που έχει υποσχεθεί να στείλει η χώρα.