Έντεκα άμαχοι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή στη Σανάα της Υεμένης, και ακόμα δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ χωρίς να διευκρινίζει ποιος ευθύνεται για την αιματοχυσία.
Μεταξύ των έντεκα είναι και πέντε μαθήτριες.
Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν τη Σανάα, ανέφεραν πως επρόκειτο για θύματα αεροπορικής επιδρομής που εξαπέλυσε η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ωστόσο από την πλευρά της διέψευσε τα περί βομβαρδισμού στην πρωτεύουσα της Υεμένης την Κυριακή.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Σανάα μετέδωσε ότι η φύση των τραυμάτων των θυμάτων υποδεικνύει πως σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.
«Οι πρώτες πληροφορίες καταδεικνύουν ότι τουλάχιστον 11 άμαχοι, ανάμεσά τους πέντε μαθήτριες, σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στη συνοικία Σουάουμπ στη Σανάα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην Υεμένη Λίσε Γκράντε, χωρίς να καταστήσει σαφές ποια πλευρά θεωρεί ότι ευθυνόταν για αυτούς.
Η Υεμένη σπαράσσεται από τον καταστροφικό πόλεμο στην τρέχουσα φάση του οποίου αναμετρώνται η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τη συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, και οι αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν. Η συμμαχία υπό το Ριάντ επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη στα τέλη του Μαρτίου του 2015, για να σταματήσει την προέλαση των Χούθι, που είχαν κυριεύσει αχανείς περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα.
Η σύγκρουση, που έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχει ωθήσει εκατομμύρια άμαχους στα όρια του λιμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον Αύγουστο του 2016 έκανε λόγο για 10.000 νεκρούς, ανάμεσά τους 2.200 παιδιά, και 56.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους άμαχους. Όμως οργανώσεις αρωγής τόνιζαν πέρσι ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ήταν πλέον σχεδόν εξαπλάσιος, ανερχόταν σε τουλάχιστον 57.000 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 2.500 παιδιών.
(φωτογραφία αρχείου)