Η Γαλλία θα πρέπει να πραγματοποιήσει έναν εθνικό διάλογο, όπως η Γερμανία ή η Βρετανία, για το τι θέλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να περιμένει από το Βερολίνο να καθορίσει το επόμενο στάδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δήλωσε χθες ο Γάλλος Ευρωπαίος Επίτροπος.
Ο κ. Μισέλ Μπαρνιέ κάλεσε τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να διορίσει μια διακομματική επιτροπή από επιφανείς πολιτικούς που θα υποβάλουν έκθεση σχετικά με τα γαλλικά συμφέροντα στην Ευρώπη και θα κατευθύνει μια συζήτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση μιας στενότερης ολοκλήρωσης.
«Είναι καιρός να συμφωνήσουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, τα οποία ποτέ δεν συζητώνται σε αυτή τη χώρα», δήλωσε μιλώντας στην Ένωση Ευρωπαϊκού Τύπου στο Παρίσι, ο επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά και τον δημοσιονομικό κανονισμό.
«Το 60% των κανόνων, των προδιαγραφών και των νόμων στη Γαλλία απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πώς μπορούμε να δεχτούμε να μην συζητάμε ποτέ αυτές τις πολιτικές και να λέμε μόνο ότι όλα είναι λάθος των Βρυξελλών;» διερωτήθηκε.
Ο Μπαρνιέ, μέλος του κεντροδεξιού κόμματος UMP της αντιπολίτευσης, ήταν υπουργός Εξωτερικών το 2005, όταν το προταθέν τότε Σύνταγμα της Ε.Ε. μπλοκαρίστηκε από ένα δημοψήφισμα στη Γαλλία, λόγω κυρίως της δημόσιας αντίδρασης σε μια διευρυμένη με φιλελεύθερη αγορά Ευρώπη.
Είπε επίσης ότι το Παρίσι θα πρέπει να επωφεληθεί από το γεγονός ότι το 2013 είναι ένα μεταβατικό έτος, κατά το οποίο η ευρωπαϊκή διπλωματία θα είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, λόγω των εκλογών στην Ιταλία και τη Γερμανία, για να αναπτύξει τη δική της ατζέντα για την μελλοντική ολοκλήρωση.
Αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει θέματα που ενδιαφέρουν τους Γάλλους, όπως η κοινή βιομηχανική πολιτική, μια νομική βάση για την προστασία των δημόσιων υπηρεσιών στο πλαίσιο της πολιτικής ανταγωνισμού της ΕΕ, και, ενδεχομένως την αμοιβαιοποίηση ορισμένων εθνικών φορολογικών πόρων για τη χρηματοδότηση πανευρωπαϊκών πολιτικών της ζώνης του ευρώ.
«Αν δεν συζητήσουμε και δεν προβάλλουμε αυτές τις ιδέες, θα καταλήξουμε σε μια θέση συνολικής αδυναμίας», τόνισε ο Μπαρνιέ. «Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν φοβάται να μιλήσει για την Ευρώπη στον γερμανικό εθνικό διάλογο. Στη Γαλλία, υπάρχει ένας γενικός φόβος για τη συζήτηση αυτή».
Μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, το Βερολίνο είναι πιθανό να προτείνει τροποποιήσεις της Συνθήκης για στενότερη ολοκλήρωση του προϋπολογισμού της ευρωζώνης και των οικονομικών πολιτικών, σημείωσε ο Μπαρνιέ.