Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνέχισε τις συναντήσεις του, λίγο πριν αναχωρήσει το απόγευμα για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με ηγέτες αφρικανικών κρατών κατά τη διάρκεια της τέταρτης ημέρας από την επέμβαση των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων στο Μάλι, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Από την έναρξη της επιχείρησης «Σερβάλ», πριν τέσσερις μέρες, ο Γάλλος ηγέτης είχε πολλαπλές συναντήσεις με αφρικανούς ηγέτες.

Σήμερα το πρωί, μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν, του οποίου η χώρα θα αναλάβει τη διοίκηση του αφρικανικού εκστρατευτικού σώματος στο Μάλι.

Ο Νιγηριανός πρόεδρος πρόκειται να ανακοινώσει, ίσως και σήμερα, το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξης αφρικανικών δυνάμεων στο Μάλι, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν προοδευτικά την άφιξή τους στη χώρα αυτή εντός της εβδομάδος, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η Νιγηρία ετοιμάζεται να αποστείλει 600 οπλίτες στα πλαίσια της αποστολής της MISMA (Διεθνής Αποστολή Υποστήριξης στο Μάλι).

Επίσης, ο Ολάντ είχε συνάντηση με τον Μπλεζ Κομπαορέ, πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο, η οποία πρόκειται να αποστείλει 500 άνδρες στο Μάλι.

Ο Γάλλος πρόεδρος μεταβαίνει σήμερα στα Αραβικά Εμιράτα και θα επιστρέψει στο Παρίσι νωρίς το πρωΐ της Τετάρτης. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ολάντ σκοπεύει να διευθύνει την γαλλική επέμβαση στο Μάλι, υπογράμμισε πηγή των Ηλυσίων Πεδίων.

Παρά την καθαρά οικονομική πτυχή της επίσκεψής του στα Εμιράτα, το θέμα του Μάλι θα απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα των συνομιλιών του στο Άμπου Ντάμπι, όπως και τα ζητήματα που αφορούν στη Συρία και το Ιράν.