Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για να δώσει ένα μέρος του βραβείου Νόμπελ για τη UNICEF, σημαίνει ότι περισσότερα παιδιά στο Πακιστάν θα έχουν καλύτερη τύχη στην εκπαίδευση και τη μάθηση.

Η UNICEF είναι μεταξύ των πέντε ανθρωπιστικών οργανώσεων που θα λάβουν από την ΕΕ, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, στις 10 Δεκεμβρίου 2012, οικονομική υποστήριξη, για τα προγράμματά της σε πολύπλοκες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσης ότι εκτός από το χρηματικό έπαθλο των 930,000 ευρώ (1.2 εκατομμύρια δολάρια), θα συμπληρώσει τη δωρεά, φτάνοντάς τη στο συνολικό ποσό των 2.000.000 ευρώ για την εκπαίδευση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, στα πλαίσια και της ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας της ΕΕ για τα παιδιά.

«Είμαστε ευγνώμονες στην ΕΕ – όχι για τη UNICEF την ίδια, αλλά για τα παιδιά που υπηρετούμε» δήλωσε ο Anthony Lake, Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF.

Οι πολύπλοκες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να έχουν μια βαθιά και διαρκή επίδραση στα παιδιά – σωματική, ψυχολογική και συναισθηματική. Η εκπαίδευση βοηθά τα παιδιά να μάθουν τις δεξιότητες τους για ν’ αναπτύξουν στη συνέχεια αξίες και συμπεριφορές που εμποδίζουν τις συγκρούσεις και οικοδομούν την ειρήνη.

Από αυτά τα χρήματα θα ωφεληθούν 3.000 παιδιά από το Πακιστάν, ηλικίας 3-9 ετών, που ζουν σε 30 σχολεία στην περιοχή Khyber Pakhtunkhwa. Τα πακέτα εκπαίδευσης για τους εκτοπισμένους περιλαμβάνουν προμήθειες για το «σχολείο σε ένα κουτί», εκπαίδευση των δασκάλων, εκπαίδευση για την ειρήνη και κατάρτιση ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής η οποία θα βοηθήσει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις τραυματικές τους εμπειρίες.

Η UNICEF συγχαίρει τους άλλους παραλήπτες του οικονομικού βραβείου: τον Οργανισμό Τεχνικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το «Save the Children» και το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων.