Νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίζει για την Τρίτη η αιγυπτιακή αντιπολίτευση, με κύριο αίτημα την απόσυρση του προσχεδίου για το νέο Σύνταγμα που προωθούν οι ισλαμιστές και το οποίο κέρδισε μικρή πλειοψηφία στην πρώτη φάση του δημοψηφίσματος το Σάββατο.
Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας (FSN), που συσπειρώνει τις κύριες παρατάξεις της αριστερής και φιλελεύθερης παρατάξεις, απηύθυνε κάλεσμα «για κάθοδο στους δρόμους αύριο Τρίτη για να υπερασπισθούμε τις ελευθερίες, να εμποδίσουμε τη νοθεία και να απορρίψουμε το προσχέδιο του Συντάγματος», στον δεύτερο γύρο του δημοψηφίσματος το Σάββατο.
Το Μέτωπο διατείνεται πως «παρατυπίες και παραβιάσεις» κηλίδωσαν τον πρώτο γύρο, στον οποίο υπερίσχυσε το ‘ναι’ στο Σύνταγμα με 57%, σύμφωνα με επίσημα μέσα ενημέρωσης και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους–από τις τάξεις των οποίων προέρχεται ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο νομπελίστας ειρήνης και συντονιστής του FSN Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι επανέλαβε την έκκλησή του στον πρόεδρο να ακυρώσει το δημοψήφισμα. «Τελευταία ευκαιρία: ακυρώστε το δημοψήφισμα και ελάτε σ’ έναν διάλογο για να γεφυρώσουμε το χάσμα, για μία κυβέρνηση επαρκή και ικανή να διαχειρισθεί, να αναστυλώσει το Κράτος Δικαίου», υποστήριξε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Twitter.
Εκπρόσωπος του Μετώπου διευκρίνισε πως το σχόλιο αυτό δεν συνιστά μία έκκληση για μποϊκοτάρισμα του δεύτερου γύρου του δημοψηφίσματος.
Από την πλευρά της, η Γερμανία, ανήσυχη για την πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο, αποφάσισε να αναστείλει τη διαγραφή του αιγυπτιακού χρέους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Berliner Zeitung, ο Γερμανός υπουργός Διεθνούς Αρωγής και Συνεργασίας Ντιρκ Νίμπελ δηλώνει πως «υπάρχει κίνδυνος να επανεμφανισθεί το δικτατορικό σύστημα του ανατραπέντος προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, με άλλα πρόσωπα στη θέση του. Δεν μπορώ παρά να προειδοποιήσω για μία τέτοια εξέλιξη».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπό το φως «της ταραχώδους κατάστασης την Αίγυπτο», η γερμανική κυβέρνηση έχει εξάγει συμπεράσματα και «ακύρωσε τις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις για την βοήθεια υπέρ της ανάπτυξης, οι οποίες επρόκειτο να ξεκινήσουν εντός του Δεκεμβρίου. Και προς το παρόν δεν θα υλοποιηθεί η προβλεπόμενη μερική διαγραφή του χρέους».
Μολαταύτα, ο Νίμπελ άφησε μία χαραμάδα ελπίδας στο Κάιρο: «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μία μεταμόρφωση, η οποία θα ανοιγόταν περισσότερο στη δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου στην Αίγυπτο. Είναι η αιγυπτιακή κυβέρνηση που κρατά τα χαρτιά στα χέρια της», πρόσθεσε.
(Φωτογραφία αρχείου)