Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια επισκέπτες παρακολούθησαν 5.230 εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας, το Μάριμπορ, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2012.

Το πρόγραμμα «Μάριμπορ – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2012» ολοκληρώθηκε χθες με ανοιχτή για το κοινό τελετή λήξης και την παράδοση του τίτλου στη Μασσαλία της Γαλλίας και στο Κόσιτσε της Σλοβακίας. Οι διοργανωτές υπογράμμισαν ότι το πρόγραμμα άφησε μόνιμο θετικό αντίκτυπο στο Μάριμπορ.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η Σουζάνα Ζίλιτς Φίσερ, επικεφαλής του «Μάριμπορ 2012», του οργανισμού που ανέλαβε τη διοργάνωση την υλοποίηση του προγράμματος τόνισε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι τα επιτεύγματα ήταν πολλά με δεδομένες τις συνθήκες και πρόσθεσε ότι τα δύο τελευταία χρόνια ήταν σημαντικά και για την πόλη και για την ευρύτερη περιοχή.
Οι βασικοί στόχοι – ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και εδραίωση δεσμών σε διάφορα επίπεδα υλοποιήθηκαν και μάλιστα ξεπεράστηκαν οι προσδοκίες, τόνισε.

Αναφερόμενη στα προβλήματα χρηματοδότησης των εκδηλώσεων, η κ. Φίσερ είπε ότι όλες οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης αντιμετώπισαν διαφόρων ειδών προβλήματα και τα διευθέτησαν με το δικό τους τρόπο αποδεικνύοντας ότι τα πράγματα είναι εφικτά και χωρίς πρόσθετες υποδομές.

«Ίσως πετύχαμε το αδύνατο σε αυτές τις αδύνατες συνθήκες. Οργανώσαμε περισσότερες από 5.000 εκδηλώσεις και ήρθε ένας εξαιρετικά υψηλός αριθμός επισκεπτών στην πόλη. Περισσότερα από 500 οργανισμοί συμμετείχαν και ένας μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών ένωσε τις δυνάμεις του για το σχέδιο» τόνισε.

Ο επικεφαλής του προγράμματος, Μίτια Τσάντερ δήλωσε ότι οι φιλοδοξίες των διοργανωτών δεν επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι η πόλη δεν απέκτησε καμία νέα υποδομή.

«Πιστέψαμε στο περιεχόμενο, στο πνεύμα και στην ουσία. Επαναπροσδιορίσαμε την έννοια του πολιτισμού, προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε το ρόλο του στην κοινωνική ζωή» πρόσθεσε τονίζοντας ότι υπήρξε επικέντρωση στη δημιουργικότητα, στην αλληλεγγύη και στο διάλογο ως σημαντικές αξίες της εποχής.

Οι εκδηλώσεις στο Μάριμπορ και σε άλλες πόλεις που είχαν ρόλο συνδιοργανωτή έφεραν θετικά αποτελέσματα και στον τουρισμό, καθώς ο σύνδεσμος τουρισμού της πόλης κατέγραψε ρεκόρ διανυκτερεύσεων και αύξησε κατά 20% την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου. Το Νοέμβριο καταγράφηκε αύξηση 92% των διανυκτερεύσεων στην πόλη, από ξένους τουρίστες σε ποσοστό 81%.

Έως το τέλος του έτους πάντως θα συνεχιστούν οι εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις στο Μάριμπορ.

Στην πορτογαλική πόλη, Γκιμαράες, που ήταν επίσης Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2012 η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου.