Πιθανή χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση θα προκαλούσε την άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι η Δαμασκός προσπαθεί να αναμίξει τα στοιχεία που απαιτούνται για να καταστεί κατάλληλο για στρατιωτική χρήση το αέριο Σαρίν, ένα ισχυρό νευροτοξικό αέριο που προκαλεί πλήρη παράλυση και θάνατο.
«Η πιθανή χρήση χημικών όπλων θα ήταν εντελώς απαράδεκτη για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Εάν γίνει χρήση των τρομερών αυτών όπλων, περιμένω την άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο Ράσμουσεν πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η προειδοποίηση αυτή έγινε λίγες ώρες μετά την απειλή που διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προς το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Η χρήση χημικών όπλων ήταν και θα είναι εντελώς απαράδεκτη. Εάν διαπράξετε το τραγικό λάθος να χρησιμοποιήσετε τα όπλα αυτά θα υπάρξουν συνέπειες», τόνισε ο Ομπάμα.
Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι περιμένει οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ να δώσουν μια θετική απάντηση στο αίτημα της Τουρκίας για την ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ στα σύνορα με τη Συρία.
«Προβλέπω ότι το Συμβούλιο των υπουργών θα λάβει το απόγευμα την απόφαση να ενισχύσει την ικανότητα αεράμυνας της Τουρκίας ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του λαού και του εδάφους της Τουρκίας. Η κατάσταση στα νοτιοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Η Τουρκία ζήτησε την υποστήριξη της Συμμαχίας. Και εμείς είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι προς την Τουρκία», τόνισε ο Ράσμουσεν.
Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, η ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ από τις τρεις χώρες που διαθέτουν τους πυραύλους αυτούς -ΗΠΑ, Ολλανδία και Γερμανία- μπορεί να έχει ολοκληρωθεί εντός μερικών εβδομάδων.
«Ο στόχος είναι καθαρά αμυντικός και σε καμία περίπτωση οι πύραυλοι αυτοί δε θα αναπτυχθούν για να υποστηρίξουν μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων ή οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση», επανέλαβε ο Ράσμουσεν.