Η Μόσχα χαρακτήρισε «παράνομα» τα σχέδια του Ισραήλ για την ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη και καλεί το εβραϊκό κράτος «να επανεξετάσει» την απόφασή του.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, «οι εβραϊκοί οικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είναι παράνομοι. Η Ρωσία και η διεθνής κοινότητα δεν τους αναγνωρίζουν».

Και προσθέτει: «Η υλοποίηση των νέων αυτών σχεδίων θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειες για επανάληψη των απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τους Παλαιστινίους. Η Ρωσία καλεί την ισραηλινή πλευρά να επανεξετάσει τα σχέδιά της αυτά».

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Τουρκία και οι αντιπρόσωποι των 21 αραβικών κρατών καταδίκασαν τα σχέδια του Ισραήλ.

Από την πλευρά του το Βερολίνο, κάλεσε το Ισραήλ να μην υλοποιήσει τα σχέδιά του για την ανέγερση νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί.

«Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να απόσχει από αυτή τη διαδικασία της ανέγερσης νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να απειλήσει το θέμα αυτό την επίσκεψη Νετανιάχου στο Βερολίνο, ο Ζάιμπερτ τόνισε ότι δε θα υπάρξει αλλαγή στο πρόγραμμα. «Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ περιμένει τον κ. Νετανιάχου για γεύμα και συνομιλίες την Τετάρτη το απόγευμα. Περιμένουμε μια ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα σε φίλους», δήλωσε.