Με τα μάτια του κόσμου στραμμένα στην αχαρτογράφητη πορεία που έχει εισέλθει η Βενεζουέλα εδώ και μια εβδομάδα, ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας Τάρεκ Σάαμπ ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Χουάν Γκουαϊδό, επιπροσθέτως με το πάγωμα των λογαριασμών του ηγέτη της αντιπολίτευσης και την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης εις βάρος του.
Ώρες νωρίτερα, η Ουάσινγκτον πιστοποίησε την εξουσία του Γκουαϊδό να ελέγχει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία τα οποία κατέχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης ή οποιαδήποτε άλλη ασφαλισμένη τράπεζα των ΗΠΑ.
Εμφανιζόμενος στην κρατική τηλεόραση, ο Σάαμπ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από το Δικαστήριο «να αρχίσει προκαταρκτική έρευνα για τον κύριο Χουάν Γκουαϊδό ως αποτέλεσμα των ποικίλων βίαιων περιστατικών που ξέσπασαν στη χώρα μετά τις 22 Ιανουαρίου», την προηγουμένη της αυτοανακήρυξης του 35χρονου προέδρου της Εθνοσυνέλευσης σε ηγέτη της Βενεζουέλας.
Εν συνεχεία, ο γενικός εισαγγελέας κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ότι βοήθησε ξένες χώρες να αναμιχθούν σε εσωτερικές υποθέσεις.
Με την βουλευτική ιδιότητά του ο Γκουαϊδό διαθέτει ασυλία από ποινικές έρευνες, η οποία μπορεί να αρθεί μόνο από απόφαση ανώτερης δικαστικής αρχής.
Λεπτά μετά την ανακοίνωση του Σάαμπ, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υποτιμά μια απειλή φυλάκισής του, αλλά δεν εκτιμά πως πρόκειται για «κάτι καινούργιο».
«Σε όσους βρίσκονται στην έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου: το καθεστώς βρίσκεται στην τελική του φάση, είναι αναπόφευκτο, και δεν χρειάζεται να θυσιάσετε τον εαυτό σας για τον ‘σφετεριστή’ (σ.σ. Μαδούρο) και τη συμμορία του!», αντέκρουσε με tweet του ο Γκουαϊδό.
«Είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε να δρούμε και να εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Στην πολιτική της αυξανόμενης κλιμάκωσης των πιέσεων στην κυβέρνηση Μαδούρο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στην Βενεζουέλα, επικαλούμενο τις πολιτικές ταραχές, την εγκληματικότητα, τις υποβαθμισμένες υγειονομικές υποδομές και τις αυθαίρετες συλλήψεις Αμερικανών πολιτών.
Το αμερικανό ΥΠΕΞ αύξησε το επίπεδο της τετράβαθμης κλίμακας για τις ταξιδιωτικές οδηγίες στο επίπεδο του «μην ταξιδεύετε».
Τη Δευτέρα η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας PDVSA , με στόχο να πλήξει τις εξαγωγές αργού της χώρας – που είναι μέλος του ΟΠΕΚ – προς τις ΗΠΑ και να ασκήσει πιέσεις στον σοσιαλιστή πρόεδρο για να παραιτηθεί.
«Το αίμα που μπορεί να κυλήσει στη Βενεζουέλα θα είναι στα χέρια σου Ντόναλντ Τραμπ» απάντησε οργισμένος ο Μαδούρο.
Χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε πως: «επιδιώκουμε την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων (…) για να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας για τους κατοίκους της Βενεζουέλας», παραδεχόμενος πως: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προσπαθούμε να κόψουμε την χρηματοδότηση στο καθεστώς».
Αποφασισμένη να προκαλέσει την αποχώρηση Μαδούρο, η Εθνοσυνέλευση συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει τη «διάσωση της χώρας» και τη δυνατότητα διεξαγωγής «ελεύθερων και διαφανών εκλογών».
Ο Γκουαϊδό κάλεσε εκ νέου σε διαδηλώσεις την Τετάρτη και το Σάββατο, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αποτέλεσμα τουλάχιστον 40 νεκρούς σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Αν και αφήνει ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες, ο εκλεγμένος πρόεδρος Μαδούρο συνεχίζει με ακαμψία να απορρίπτει τα τελεσίγραφα Ευρωπαίων και Αμερικανών για διενέργεια εκλογών. «Η αντιπολίτευση πρέπει να αγνοήσει τις εκκλήσεις της Αυτοκρατορίας (ΗΠΑ) που στοχεύουν στην σύγκρουση μεταξύ των αδελφών», ανέφερε σημερινό του tweet.