«Το Ισραήλ επιθυμεί να επέλθει συμφωνία που θα εγγυάται τον τερματισμό της ρίψης ρουκετών στο έδαφός του από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και της παράνομης εισόδου όπλων σ’ αυτήν, μέσω της Αιγύπτου» δήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Αριε Μέκελ.
Στην ενημέρωση που έκανε σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο κ. Μέκελ τόνισε ότι για την επίτευξη συμφωνίας προσβλέπει στην Αίγυπτο που είναι μια σημαντική χώρα και μεγάλος παίκτης στον αραβικό κόσμο, καθώς και στη σοβαρότητα της αιγυπτιακής ηγεσίας. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην περιοχή – Αίγυπτο, Ισραήλ, Γάζα – σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς σκηνής, όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, Ευρωπαίοι και Άραβες υπουργοί Εξωτερικών, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.
Ο κ. Μέκελ τόνισε ότι το Ισραήλ δέχθηκε πρώτο επίθεση και ότι οι απαντήσεις του στοχεύουν «στην προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών του, που είναι πρώτιστο μέλημα κάθε κυβέρνησης».
Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, σύμφωνα με τον Ισραηλινό διπλωμάτη, η επίθεση εναντίον του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, Αχμέντ Τζαμπάρι, καθώς και η στόχευση εναντίον των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Fajr, που ήταν αποθηκευμένοι στη Γάζα, πολλοί από τους οποίους καταστράφηκαν, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Στον κύκλο επαφών που είχε με τους ξένους ηγέτες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση στην περιοχή, εντάσσεται και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, το Σάββατο το απόγευμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής.
Η επικοινωνία αυτή, σημείωσε, είναι ενδεικτική των φιλικών σχέσεων με την Ελλάδα και της σημασίας που αποδίδει σ’ αυτές το Ισραήλ.
Ο κ. Μέκελ χαρακτήρισε «ισορροπημένες» τις δηλώσεις που έκαναν για τη σύγκρουση με τη Γάζα τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος όσο και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες, καθώς και η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Κάθριν Άστον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε γραπτά η ισραηλινή πρεσβεία, τις τελευταίες 5 ημέρες έχει καταμετρηθεί ότι εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ 667 ρουκέτες, χτες 135 ρουκέτες, μία χτύπησε ένα σχολείο στην πόλη Ασκελόν, ενώ 28 ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome που διαθέτει η χώρα.
Σε ετήσια βάση, εφέτος εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ 1.435 ρουκέτες, έναντι 627 τον περασμένο χρόνο.
Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, είπε ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αξιόπιστος μεσολαβητής, αφού δεν διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, γι’ αυτό και δεν αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στην παρούσα αντιπαράθεση. Ως προς τις προθέσεις του Ισραήλ, ανέφερε ότι επιθυμούμε να υπάρξει διπλωματική συμφωνία, αλλά είμαστε σε στρατιωτική ετοιμότητα, ώστε στην περίπτωση που δεν ευοδώσουν οι διπλωματικές προσπάθειες, να προστατέψουμε τους πολίτες μας.
Παράλληλα, αναφερόμενος στη χρήση του όρου «πολιορκία», τον οποίο χρησιμοποιεί η Χαμάς και πολλά ΜΜΕ για την κατάσταση στη Γάζα, τόνισε ότι δεν ισχύει, υπάρχει όμως, όπως είπε, αποκλεισμός για το λιμάνι της Γάζας προκειμένου να προληφθεί η λαθραία εισαγωγή όπλων. Ακόμη και αυτές τις μέρες, πρόσθεσε, συνεχίζουν να φεύγουν φορτηγά με τρόφιμα και φάρμακα για τη Γάζα, ενώ η περιοχή τροφοδοτείται κανονικά με ηλεκτρικό και νερό.
Σε ό,τι αφορά τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, επισήμανε ότι δεν παίζει σημαντικό ρόλο σ’ αυτή τη σύγκρουση, έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένας ηγέτης όλων των Παλαιστινίων.
Ερωτηθείς αν οι σχέσεις του Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, απάντησε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν «σκαμπανεβάσματα», αλλά στηρίζονται σε σημαντικά συμφέροντα και σε κοινές αξίες. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι είμαστε η μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, αν και ελπίζουμε από την Αραβική Άνοιξη να γεννηθούν κι άλλες δημοκρατίες, συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη ενθάρρυνση της Χαμάς από το Ιράν ή τη Συρία, ο κ. Μέκελ σημείωσε ότι πέρα από τις φιλικές σχέσεις και τη βοήθεια που δέχεται η Χαμάς, δεν πιστεύει ότι οι χώρες αυτές υποκίνησαν την πρόσφατη σύγκρουση με το Ισραήλ.