Παρά τις αδιάκοπες προσπάθειές της εδώ και πολύ καιρό, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι όχι μόνο δεν κατάφερε να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία που είχε πετύχει με την ΕΕ για το Brexit αλλά γνώρισε συντριπτική ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου η συμφωνία της καταψηφίστηκε με ψήφους 432 έναντι 202.
Όπως εκτιμούν Βρετανοί αναλυτές, που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Βρετανία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με πέντε σενάρια. Το πρώτο σενάριο είναι μεν η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αλλά το ενδεχόμενο αυτό είναι μάλλον απίθανο καθώς οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που καταψήφισαν χθες τη συμφωνία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θέλουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στις δημοσκοπήσεις, Εργατικοί και Συντηρητικοί παλεύουν στήθος με στήθος και είναι πολύ αμφίβολο αν οι σημερινοί βουλευτές των Τόρις θα ξαναεκλεγούν.
Το δεύτερο σενάριο είναι το δεύτερο δημοψήφισμα. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, αλλά δεν είναι καθόλου σαφές ότι υπάρχει στη Βουλή η απαιτούμενη πλειοψηφία για μια τέτοια εξέλιξη. Άλλωστε είναι και τεχνικά αδύνατη από άποψη χρόνου η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ως τις 29 Μαρτίου όπου είναι προγραμματισμένη η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Άρα και το σενάριο αυτό μπορεί να θεωρείται πιθανό αλλά στην πράξη αποδεικνύεται μάλλον απίθανο.
Ως το πιθανότερο σενάριο διαφαίνεται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Κάτι που πολλοί απεύχονται αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα αποφύγουν. Μπορεί πολλοί διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο να φωνάζουν «Καμία συμφωνία-κανένα πρόβλημα», οι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες όμως γνωρίζουν καλά ότι μια αχαρτογράφητη έξοδος από την ΕΕ θα προκαλούσε πάμπολλα προβλήματα. Με διάφορες τροπολογίες, άλλωστε, επιδιώκουν να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη που θα συνιστούσε και τη χειρότερη περίπτωση. Ούτε η κυβέρνηση της Τέρεζα Μέι, αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν το «No deal», που θα οδηγούσε σε μια άτακτη αποχώρηση. Αλλά τη στιγμή που στη Βουλή δεν υπάρχει πλειοψηφία για κανένα είδος Brexit, η χαοτική έξοδος είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί, εκτιμούν οι αναλυτές.
Αναφορικά με τη στάση των δύο πλευρών, το τέταρτο σενάριο διερευνά τι γίνεται εφόσον η ΕΕ μείνει αμετακίνητη. Ήδη η Κομισιόν ξεκαθάρισε πως η συμφωνία δεν είναι ανοιχτή για επαναδιαπραγμάτευση, με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όμως να μην αποκλείει το σενάριο παράτασης του Άρθρου 50, υπό προϋποθέσεις.
Αν υποθετικά οι Βρυξέλλες απορρίψουν και το ενδεχόμενο παράτασης της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας, που είναι στις 29 Μαρτίου, κάποιες εισηγήσεις για παράταση μέχρι τα τέλη Ιουνίου όπου θα υπάρχει το νέο Ευρωκοινοβούλιο χωρίς Βρετανούς ευρωβουλευτές, δεν γίνονται αποδεκτές καθώς κύκλοι της Κομισιόν τονίζουν ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί σε τρεις μήνες αυτό που δεν έχει επιτευχθεί σε ενάμιση χρόνο. Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες αρνούνται να προβούν σε περαιτέρω παραχωρήσεις σχετικά με το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας ή τη διατύπωση μιας νέας πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις με τη Βρετανία. Η αναμενόμενη σκληρή στάση της ΕΕ θα επιτείνει μάλιστα δραματικά τις πιθανότητες μιας άναρχης εξόδου, καθώς οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι του Brexit στο Λονδίνο θα ενισχύουν τις δυνάμεις τους.
Αν τέλος, σύμφωνα με το 5ο σενάριο, οι Βρυξέλλες κάνουν παραχωρήσεις, ή δώσουν διευκρινίσεις, το βάρος πέφτει πλέον στην άλλη πλευρά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι υπάρχει σαφής διάσταση απόψεων στη Βρετανία: Οι συντηρητικοί βουλευτές των Τόρις είναι αντίθετοι στο να συνεχιστεί η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, εάν δεν υπάρξει νέα εμπορική συμφωνία. Το Εργατικό Κόμμα, από την άλλη πλευρά, τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση. Αποτέλεσμα: Ακόμη και αν η ΕΕ έκανε κάποιες περαιτέρω παραχωρήσεις στο Λονδίνο, είναι εντελώς ασαφές αν θα υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία για μια συμφωνία εξόδου στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Πάντως, μόνο αν τελικά η ΕΕ έκανε κάποιες σημαντικές παραχωρήσεις στο Λονδίνο, η κυβέρνηση Μέι θα μπορούσε να προγραμματίσει μια δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή σε λίγες εβδομάδες – και αυτή τη φορά να αποσπάσει την πλειοψηφία. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο κίνδυνος ενός πολύ επώδυνου και ανεξέλεγκτου Brexit είναι προ των θυρών και όλα τα άλλα σενάρια είναι μάλλον απίθανα, η πλειοψηφία των βουλευτών θα μπορούσε τελικά να ταχθεί υπέρ μιας νέας, συντεταγμένης εξόδου από την ΕΕ. Ένα σενάριο που φαίνεται αρκετά πιθανό, κατά τους αναλυτές.