Με την Τερέζα Μέι να καλεί τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit ή να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να «απογοητεύσουν» τον βρετανικό λαό, διεξάγεται σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων η κρίσιμη ψηφοφορία.
Έπειτα από πέντε ημέρες ομιλιών και τοποθετήσεων, και μετά την αναβολή του Δεκεμβρίου, που η ίδια η Μέι είχε ζητήσει, διαβλέποντας την καθαρή ήττα της, η ώρα της ψηφοφορίας έφτασε αλλά πολλοί από τους βουλευτές των Τόρις αναμένεται να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές της αντιπολίτευσης και να καταψηφίσουν τη συμφωνία.
Οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να προτείνουν και τροποποιήσεις στη συμφωνία πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.
Οι προσπάθειες της Μέι μέχρι την τελευταία στιγμή
Χθες η Τερέζα Μέι απευθύνθηκε στους βουλευτές της σε μία ύστατη προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξή τους στο κείμενο της συμφωνίας- η οποία περιλαμβάνει τόσο τους όρους με τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την ΕΕ αλλά και την πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.
Επιχείρησε επίσης να πείσει τους βουλευτές αναφορικά με το «αγκάθι» του backstop στη Βόρεια Ιρλανδία, το «σχέδιο Β» δηλαδή, για να αποφευχθεί η επιστροφή σε συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα με την Ιρλανδία, επιδεικνύοντας και τις νέες γραπτές διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι Βρυξέλλες για το θέμα.
Η Μέι θα μιλήσει σήμερα στο υπουργικό της συμβούλιο, πριν ξαναρχίσει η συζήτηση στη Βουλή.
Οι «διαρροές»
Σύμφωνα με το BBC, πολλοί Συντηρητικοί και μέλη του βορειοϊρλανδικού DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση της Μέι, παραμένουν σφόδρα αντίθετοι στη συμφωνία.
Εκτιμάται πως περίπου 100 Συντηρητικοί βουλευτές και οι δέκα του DUP θα κινηθούν στις γραμμές των Εργατικών και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης και θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.
Η πρώτη ήττα
Η συμφωνία υπέστη ήδη βαριά ήττα στη Βουλή των Λόρδων, η οποία ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο την επικρίνει δριμύτατα και ταυτόχρονα απορρίπτει το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία. Το ψήφισμα εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη με 321 ψήφους έναντι 152, ήτοι με διαφορά 169 ψήφων. Η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος που προειδοποιεί ότι η συμφωνία την οποία έχει συνάψει με τις Βρυξέλλες η Μέι, η αρχηγός των Συντηρητικών και πρωθυπουργός, θα προκαλέσει ζημία στην οικονομική ευημερία του ΗΒ, θα μειώσει την εσωτερική της ασφάλεια και θα υπονομεύσει τη διεθνή επιρροή της χώρας.
Τι γίνεται μετά- Όλα τα σενάρια
Εάν η συμφωνία απορριφθεί, η Τερέζα Μέι έχει στη διάθεσή της τρεις ημέρες για να επιστρέψει στη Βουλή με ένα «Plan B». Ορισμένοι υποστηρίζουν πως θα πρέπει αύριο να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να αναζητήσει ακόμα περισσότερες «εκχωρήσεις» από την ΕΕ, και να επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων, να ενημερώσει για τη νέα πρόταση και να ξαναγίνει ψηφοφορία.
Αν κι αυτό αποτύχει, ορισμένοι βουλευτές έχουν προτείνει το λεγόμενο «European Union Withdrawal Number 2 Bill» που θα δώσει στους υπουργούς της ακόμα τρεις εβδομάδες για να καταρτίσουν ένα σχέδιο και να το περάσουν από τη Βουλή.
Αν δεν περάσει ούτε αυτό, τότε υπάρχει η πρόταση να δοθεί η αρμοδιότητα εξεύρεσης συμβιβαστικής συμφωνίας στη Liaison Committee, την οποία απαρτίζουν μέλη όλων των επιτροπών της Βουλής των Κοινοτήτων, από όλα τα κόμματα. Η πρότασή τους θα πρέπει μετά να τεθεί σε ψηφοφορία.
Την ίδια ώρα, διατυπώθηκε και η πρόταση να γίνει νέο δημοψήφισμα για το Brexit, με ερώτημα προς τον λαό εάν θέλει η χώρα να μείνει στην ΕΕ ή να αποχωρήσει με την τρέχουσα συμφωνία της Μέι. Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου λένε πως θα χρειαστεί να προβλεφθεί νομικά η παράταση ισχύος του Άρθρου 50, με το οποίο προβλέπεται η διαδικασία αποχώρησης μιας χώρας από την ΕΕ. Εάν όμως δεν υπάρξει εξέλιξη από νομικής πλευράς, αυτό που θα συμβεί είναι η Βρετανία να φύγει από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα χωρίς συμφωνία.