Πάνω από 30 στρατιώτες και αντάρτες έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του Γκολάν στη Συρία, που συνορεύει με τον κατεχόμενο από το Ισραήλ τομέα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση έκανε λόγο για μάχες μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων που προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές της Μπρίκα, του Μπιρ Άτζεμ και του αλ Χερς, στην επαρχία Κουνέιτρα. Οι συγκρούσεις αυτές διεξάγονται εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, διευκρίνισε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Η επαρχία Κουνέιτρα, στα νοτιοδυτικά της Δαμασκού, περιλαμβάνει τα υψίπεδα του Γκολάν, ένα μέρος των οποίων έχει καταληφθεί και προσαρτηθεί στο Ισραήλ. Νωρίτερα σήμερα το Ισραήλ, που επισήμως βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Συρία, προειδοποίησε τη Δαμασκό καθιστώντας «το συριακό καθεστώς υπεύθυνο για όσα συμβαίνουν κατά μήκος των συνόρων».

Σύμφωνα με το ισραηλινό στρατό, την Πέμπτη πολλά βλήματα όλμων προερχόμενα από το συριακό έδαφος έπληξαν τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, χωρίς να προκληθούν ζημιές ή τραυματίες. Την Δευτέρα όμως ένα όχημα του ισραηλινού στρατού χτυπήθηκε από αδέσποτα πυρά ενώ στις 3 Νοεμβρίου τρία συριακά άρματα μπήκαν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη. Το Ισραήλ έχει καταγγείλει τα επεισόδια αυτά στον ΟΗΕ.

Στην υπόλοιπη Συρία, όπως κάθε Παρασκευή έτσι και σήμερα χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους μετά την προσευχή και έστρεψαν ξανά τα πυρά τους εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ με αφορμή τη δήλωσή του στη ρωσική τηλεόραση ότι θέλει «να ζήσει και να πεθάνει στη Συρία».

«Μπασάρ θα πεθάνεις στη Συρία αλλά δεν θα ενταφιαστείς στο έδαφός της αλλά στους σκουπιδοτενεκέδες της ιστορίας» έγραφε ένα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές στη Χάμα. «Μπασάρ ψεύτη, ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα τηρήσεις την υπόσχεσή σου και θα μείνει στη Συρία για να γνωρίσεις τη μοίρα του δασκάλου σου, του Καντάφι» ανέφερε ένα άλλο.

Στην επαρχία Ιντλίμπ, που τις τελευταίες εβδομάδες βομβαρδίζεται από την πολεμική αεροπορία, οι ακτιβιστές είχαν γράψει: «Με τις σφαίρες σου έστειλες τα παιδιά μας στον παράδεισο κι εμείς με τα παπούτσια μας θα σε διώξουμε στην κόλαση».

Η σημερινή κινητοποίηση ήταν αφιερωμένη στη Δαμασκό, όπου έχουν ενταθεί οι συγκρούσεις, και πολλά από τα συνθήματα των διαδηλωτών καλούσαν τον κόσμο να πραγματοποιήσει πορεία προς το προεδρικό μέγαρο.