Απαγόρευσε στα μέλη του κινήματος «Πέντε Αστέρων» να εμφανίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές ο ιδρυτής της συγκεκριμένης πολιτικής δύναμης, Μπέπε Γκρίλο.

Το όλο θέμα της επαφής και στάσης των εκπροσώπων του κινήματος Πέντε Αστέρων με τα τηλεοπτικά κανάλια προκαλεί «πολεμική» και σφοδρές λεκτικές συγκρούσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γκρίλο καυτηρίασε την συμμετοχή της συμβούλου του στο δήμο της Μπολόνια, Φεντερίκα Σάσι, στην εκπομπή Ballarο του καναλιού Rai Tre. «Η τηλεόραση είναι το σημείο G σας, δεν μπορείτε να αντισταθείτε», είπε ο κωμικός ηθοποιός και πολιτικός.

Η Σάσι, σαράντα χρόνων και μητέρα τριών παιδιών, πρώτα κατηγόρησε τον Γκρίλο για φαλλοκρατική στάση και στην συνέχεια προχώρησε σε ευρύτερες, πολιτικές επικρίσεις: «δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε δημόσιο λιθοβολισμό επειδή μπορεί να μην συμπίπτουν όλες οι απόψεις μας με εκείνες του Γκρίλο. Συμμερίζομαι το συνολικό πνεύμα και τις ιδέες μας, αλλά δεν θέλω το κίνημά μας να μετατραπεί σε κάτι ανάλογο με την Σαϊεντολογία, δεν θέλω να μετατραπεί σε ένα τέρας», δήλωσε η δημοτική σύμβουλος, μιλώντας ενώπιον συναδέλφων της στην Μπολόνια.

Τα υπόλοιπα μέλη του κινήματος την απομόνωσαν αλλά η δημόσια δήλωση της, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, εξέθεσε τον Γκρίλο, ο οποίος υποστηρίζει την απευθείας συμμετοχή στην πολιτική ζωή, το γκρέμισμα της «πολιτικής κάστας» και των προνομίων της και την ενίσχυση του Διαδικτύου για να ασκούν συνεχή έλεγχο οι πολίτες.

Την «αντάρτισσα» των Πέντε Αστέρων στήριξε μόνο ο περιφερειακός σύμβουλος Τζοβάνι Φάβια, ο οποίος πριν από δυο μήνες μιλώντας με δημοσιογράφο που χρησιμοποιούσε «κρυφή κάμερα», είχε επίσης καταγγείλει την έλλειψη πολυφωνίας και εσωκομματικής δημοκρατίας στη νέα αυτή πολιτική δύναμη.

Οι περισσότεροι υποστηρικτές του Γκρίλο, μέσω Διαδικτύου συμπαρατάσσονται με τον ιδρυτή του κινήματος και στηλιτεύουν την στάση της Φεντερίκα Σάσι, προσφεύγοντας και σε ακραίους τόνους και εκφράσεις.

Σημειώνεται ότι το κίνημα του Γκρίλο κατάφερε να εξασφαλίσει την πρώτη θέση στις περιφερειακές εκλογές της Σικελίας πριν από μια εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με πολλές εταιρίες δημοσκοπήσεων στις βουλευτικές εκλογές της Άνοιξης θα μπορούσε να ξεπεράσει σε όλη τη χώρα ακόμη και το 20% των ψήφων.

Μοιάζει πιθανό κατά συνέπεια οι διαξιφισμοί για τη συμμετοχή στην τηλεοπτική πραγματικότητα και περί δικαιώματος στην αμφισβήτηση και στην έκφραση μειοψηφικών απόψεων, να ξανάρθει και πάλι σύντομα στην επιφάνεια.