Αν η μάχη στήθος με στήθος που έδωσαν στην προεκλογική εκστρατεία ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μιτ Ρόμνεϊ επιβεβαιωθεί τις κάλπες, η εκλογική νύχτα θα είναι μακρά έως ότου τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις των exit polls από τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων.
Στις 6 Νοεμβρίου μια στρατιά 25.000 δημοσκόπων θα ρωτά ψηφοφόρους από 50 αμερικανικές πολιτείες κατά την έξοδο τους από ένα δείγμα εκλογικών τμημάτων.
Tο Νational Election Pool, μια κοινοπραξία στην οποία μετέχουν πέντε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα (ABC, CBS, NBC, CNN Fox News) και το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ανέθεσε στην εταιρία μελετών Edison Research να κάνει αυτό το κοπιώδες έργο.
Οι δημοσκόποι θα ρωτούν τους εκλογείς δειγματοληπτικά (για παράδειγμα έναν εκλογέα ανά τέσσερις) και θα τους ζητούν να συμπληρώσουν ένα έντυπο (την ηλικία τους, την καταγωγή τους και αρκετές ερωτήσεις όπως: ποιον ψήφισαν; ποιο είναι κατά τη γνώμη τους το σημαντικότερο θέμα των εκλογών;). Τα δεδομένα αυτά θα διαβιβάζονται στη συνέχεια από την Edison Research στα μέλη της κοινοπραξίας που διαθέτουν τις δικές τους ομάδες.
Αυτές οι ομάδες, στις οποίες μετέχουν στατιστικοί και ερευνητές πολιτικών επιστημών, είναι που θα ανακοινώσουν τον νικητή σε κάθε πολιτεία βάσει των δικών τους μοντέλων και υπό τον όρο το περιθώριο λάθους να είναι αρκετά χαμηλό. Ωστόσο τα τηλεοπτικά δίκτυα μπορούν επίσης να περιμένουν να επιβεβαιώσουν τα exit polls από τις πρώτες καταμετρήσεις.
«Το σύνθημα στο CNN για τη νύχτα των εκλογών όταν πρόκειται να ανακοινώσει τον νικητή είναι πολύ απλό: είναι καλύτερα να είσαι σωστός παρά να είσαι πρώτος», εξηγεί ο Σαμ Φιστ, επικεφαλής του γραφείου στην Ουάσινγκτον του CNN.
Το CNN προσέλαβε για τις εκλογές αυτές τον πρώην διευθυντή Μεθοδολογίας του Γραφείου Εργασίας – του ανθρώπου που είναι υπεύθυνος για τη μηνιαία μελέτη των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ, πιθανώς την πιο λεπτομερή και πιο αξιόπιστη έρευνα στη χώρα. Δεκαπέντε άνθρωποι συνολικά θα αναλύουν τα στοιχεία για το CNN.
Στη διάρκεια του χάους που προκλήθηκε στις εκλογές του 2000, όταν η προεδρική εκλογή παίχτηκε στη Φλόριντα, όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα είχαν ανακοινώσει ότι νικητής στη πολιτεία αυτή είναι ο Αλ Γκορ και μετά ο Τζορτζ Μπους, πριν παραδεχτούν ότι το αποτέλεσμα ήταν αμφίρροπο. Χρειάστηκε να περάσουν 35 ημέρες και μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για να ανακηρυχθεί νικητής ο Μπους με 537 ψήφους διαφορά.
Το CNN έχει προβλέψει ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό του 2000: σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι αμφίρροπα και υπάρχουν δικαστικές διαμαρτυρίες, νομικοί ειδικοί στο εκλογικό δίκαιο των ΗΠΑ θα είναι έτοιμοι να παρέμβουν στο τηλεοπτικό δίκτυο.