Ο Μπαράκ Ομπάμα γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1961 στη Χονολουλού της Χαβάης από Κενυάτη πατέρα και λευκή Αμερικανίδα μητέρα.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στη Χονολουλού, από τα 6 του ως και τα 10 του χρόνια έζησε στην Τζακάρτα με τη μητέρα του και τον Ινδονήσιο πατριό του και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κολούμπια και της διάσημης Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Από το 1997 ως το 2004 υπηρέτησε στη Βουλή του Ιλινόις, ενώ το Νοέμβριο του 2004 εξελέγη Γερουσιαστής.
Το Φεβρουάριο του 2007 ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2008 και μετά από μία σκληρή μάχη με τη σύζυγο του πρώην προέδρου Κλίντον, τη Χίλαρι, έλαβε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για να γίνει στη συνέχεια ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρώτος Αφροαμερικανός που αναλαμβάνει το αξίωμα.

Τον Οκτώβριο του 2009 έγινε ο τέταρτος αμερικανός πρόεδρος που κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης. Ως Πρόεδρος, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε μεταρρυθμίσεις σε πολλά επίπεδα, αλλά σίγουρα ξεχωρίζει το Health Care, μία προεκλογική υπόσχεσή του και το νομοσχέδιο που δίνει πρόσβαση σε όλους στην υγεία.

Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει δεχτεί και πολλές επικρίσεις, κυρίως λόγω των «κενών» που υπάρχουν στη χρηματοδότησή του.

Αδύναμο σημείο του είναι φυσικά η οικονομική πολιτική, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι πολύ καλύτερη από το 2008 όταν παρέλαβε μία χώρα σε βαθιά κρίση, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και τα τοξικά ομολόγα, η οποία ουσιαστικά επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη και αποτέλεσε κατά πολλούς την αιτία να αποκαλυφθεί η κρίση χρέους που υπέβοσκε στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2009 υπέγραψε νομοσχέδιο για τη χορήγηση οικονομικού πακέτου ύψους 787 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σίγουρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το 2008, όμως η ανάκαμψή της είναι ακόμα πολύ εύθραυστη και ο Ομπάμα δέχεται επικρίσεις γι’αυτό.

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, ο Ομπάμα απέσυρε όπως είχε υποσχεθεί τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ, όμως δεν κράτησε την προεκλογική του υπόσχεση για κλείσιμο της βάσης του Γκουαντάναμο.

Στις μεγάλες του επιτυχίες συγκαταλέγεται η εξόντωση του μεγάλου εχθρού των ΗΠΑ και ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο αμερικανός Πρόεδρος θα βασιστεί και πάλι στην ψήφο των νέων, των γυναικών και των μειονοτήτων για να κερδίσει μία ακόμα τετραετία στο Λευκό Οίκο.