Περίπου 40 νεαρούς άνδρες εκτέλεσε ο νιγηριανός στρατός στην Μαϊντουγκούρι, προπύργιο της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπως δήλωσαν κάτοικοι της πόλης.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων της πόλης, οι στρατιώτες πήραν τα στοιχεία χθες το βράδυ των ανδρών ηλικίας περίπου 20 ετών, τους διαχώρισαν και τους σκότωσαν.

«Οι στρατιώτες ήρθαν, πολλοί στρατιώτες, και μας ζήτησαν να βγούμε έξω», δήλωσε ένας κάτοικος της Κάλαρι, συνοικίας της Μαϊντουγκούρι. «Ξεχώρισαν τους νέους από τους μεγαλύτερους, ζήτησαν από τα παιδιά μας να πέσουν κάτω, με το πρόσωπο στο έδαφος, και μας ζήτησαν να γυρίσουμε πλάτη. Στη συνέχεια ακούσαμε πυροβολισμούς».

«Τους σκότωσαν και τους μετέφεραν στο νεκροτομείο (…) το ίδιο έκαναν και σε άλλες τρεις συνοικίες, εμείς πήγαμε στο νεκροτομείο για να πάρουμε τις σορούς και βρήκαμε εκεί συνολικά 48» πρόσθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με έναν από τους εργαζόμενους, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, το νεκροτομείο του γενικού νοσοκομείου της Μαϊντουγκούρι «δέχθηκε 39 σορούς χθες (Πέμπτη), τις οποίες έφεραν στρατιώτες. Όλες έφεραν πρόσφατα τραύματα από σφαίρες».

Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίστηκε στις συνοικίες Σάμπον Λάμπα και Γκομπόρου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες. Στρατιωτική πηγή με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες αυτές και περιορίστηκε να δηλώσει ότι αν πράγματι έχουν διαπραχθεί τέτοιες ωμότητες είναι «αδικαιολόγητες».

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, που διαπράττουν οι δυνάμεις της τάξης στην επιχείρηση καταστολής που διεξάγουν κατά της Μπόκο Χαράμ, κυρίως στην Μαϊντουγκούρι.

Σημειώνεται πως ο στρατηγός εν αποστρατεία του στρατού της Νιγηρίας Μοχάμεντ Σούβα σκοτώθηκε σήμερα από ένοπλους άνδρες καθώς βρισκόταν στο σπίτι του στην Μαϊντουγκούρι, ανακοίνωσε ο στρατός.

Υπολογίζεται ότι από τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ και την επιχείρηση καταστολής της έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι στη βόρεια και την κεντρική Νιγηρία από το 2009.