Η κυβέρνηση της Μιανμάρ καθυστερεί τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων σχετικά με τους τρόπους τους οποίους θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις στις ασταθείς περιοχές, δήλωσε χθες ερευνητής του ΟΗΕ, καθώς η θρησκευτική βία μαίνεται για πέμπτη συνεχή ημέρα μεταξύ μουσουλμάνων Ροχίνγκουα και βουδιστών στην δυτική Μιανμάρ.
Εκατοντάδες σπίτια κάηκαν και πυροβολισμοί ακούγονταν στην περιοχή Ράκχαϊν μέχρι και χθες βράδυ, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν σκληρά να ανακόψουν τη χειρότερη μαζική αναταραχή από τον περασμένο Ιούνιο κατά την οποία πάνω από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 75 χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ο Τομάς Οζέα Κιντάνα, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Μιανμάρ, η οποία είναι επίσης γνωστή και ως Βιρμανία, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδό όσον αφορά στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
«Την ίδια στιγμή βλέπουμε όμως ότι δεν λαμβάνονται, σε αυτό το σημείο, οι σωστές αποφάσεις προς μια ουσιαστική λύση», δήλωσε ο Κιντάνα αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί με τους Ροχίνγκουα.
Ο Κιντάνα είπε ότι μια ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από τον πρόεδρο της Μιανμάρ, προκειμένου να εξετάσει τα αίτια των εντάσεων στα δυτικά της χώρας, αναμενόταν τον προηγούμενο μήνα να έχει υποβάλει έκθεση σχετικά με το θέμα, αλλά καθώς φαίνεται έχει καθυστερήσει.
«Βλέπουμε και πάλι ότι δεν λαμβάνονται άμεσα οι αποφάσεις που είναι σημαντικές ώστε να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο».
Οι τελευταίες βιαιότητες που σημειώθηκαν στην Ράκχαϊν, επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις, ενώ ο Κιντάνα χαρακτήρισε την κατάσταση «κρίσιμη».