Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο νότιο τμήμα της Δαμασκού είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι χθες, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Η τηλεόραση μετέδωσε ότι η« έκρηξη που προκάλεσε το αυτοκίνητο-βόμβα στη Νταφ αλ Σοκ στοίχισε τη ζωή σε έξι πολίτες ενώ 20 τραυματίστηκαν».
Νωρίτερα, οι αντιμαχόμενοι αλληλοκατηγορήθηκαν για τους θανάτους τουλάχιστον 25 ανθρώπων, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στην πόλη Ντούμα, κοντά στην Δαμασκό, με δηλώσεις ακτιβιστών και κυβερνητικές ανακοινώσεις που μεταδόθηκαν από κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Έγινε μια φρικτή σφαγή στην Ντούμα», ανέφεραν αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές σε ανακοίνωσή τους. «Πάνω από 20 πολίτες σφαγιάστηκαν από Σαμπίχα (φιλοκυβερνητικούς παραστρατιωτικούς) που επάνδρωναν ένα σημείο ελέγχου και κατόπιν έκαναν έφοδο σε μια κοντινή πολυκατοικία». Αντίθετα, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση «τρομοκρατών, μελών της λεγόμενης Λίουα αλ Ισλάμ». Τα κρατικά ΜΜΕ στη Συρία θεωρούν όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης «τρομοκράτες».
Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η συριακή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιδρομές στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Συνολικά ως νωρίτερα το απόγευμα 63 άνθρωποι (43 πολίτες, περιλαμβανομένων παιδιών, 13 στρατιώτες και 7 αντάρτες) είχαν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Νωρίτερα ο διεθνής διαμεσολαβητής για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι ανακοίνωσε στο Κάιρο ότι απέσπασε τη συμφωνία του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ οι κυβερνητικές δυνάμεις να κηρύξουν εκεχειρία για την μουσουλμανική εορτή Έιντ αλ Άντχα, από την 26η ως την 29η Οκτωβρίου.
Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Μπραχίμι χαρακτήρισε την εκεχειρία ένα «μικρό βήμα», ενώ προειδοποίησε πως μια νέα επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία θα συμπαρέσυρε και τις άλλες χώρες τις περιοχής στον πόλεμο.
Η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ανακοινώσει την οριστική της «απόφαση» κατόπιν εξέτασης του θέματος από το στρατό, κάτι που θα γίνει «αύριο». Από μέρους των ανταρτών, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ανέφερε ότι εάν οι κρατικές δυνάμεις εφαρμόσουν εκεχειρία θα την τηρήσει, αλλά η αλ Νούσρα, μια ισλαμιστική παράταξη η οποία δρα στη Συρία, ανέφερε πως «απορρίπτει» την εκεχειρία, σύμφωνα με την οργάνωση παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE.
Εξάλλου το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι νεκροί στη σύγκρουση που διαρκεί από την 15η Μαρτίου του 2011, όταν ξέσπασε η λαϊκή εξέγερση εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ, έχουν φτάσει τους 35.000, εκ των οποίων 24.964 είναι πολίτες, 8.767 στρατιώτες και 1.276 λιποτάκτες του στρατού. Το Παρατηρητήριο θεωρεί πολίτες και τους ανθρώπους που δεν ανήκαν στις τάξεις του στρατού αλλά έχουν πάρει τα όπλα εναντίον του καθεστώτος.
Στον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εξαφανιστεί, ούτε οι απώλειες των «Σαμπίχα», των παραστρατιωτικού χαρακτήρα πολιτοφυλακών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.