Ο καπετάνιος του «Costa Concordia», Φραντσέσκο Σκετίνο, που κατηγορείται για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου στις ακτές της Ιταλίας τον Ιανουάριο του 2012, με τους 32 νεκρούς, ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα κατά την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία θα αποφασίσει τις ευθύνες για το τραγικό ναυάγιο.
Ο Σκετίνο που εμφανίστηκε χαλαρός ενώπιον του δικαστηρίου, μιλώντας συχνά με την νομική του ομάδα, έτεινε τα χέρια προς τους επιζώντες του ναυαγίου, ζητώντας με αυτόν τον τρόπο συγγνώμη, όπως ανέφερε ένα ζευγάρι Γερμανών που σώθηκε από το ναυάγιο του Costa Concoirdia και το οποίο παρακολουθεί την ακροαματική διακδικασία στο Γκροσέτο της Ιταλίας.
Ο Ιταλός καπετάνιος παραδέχτηκε δε ότι έκανε λάθη, αλλά κατηγόρησε την εταιρεία για κακή διαχείριση της κρίσης.
Ο δικηγόρος του καπετάνιου ο Φραντσέσκο Πέπε, δήλωσε πως η ακροαματική διαδικασία θα δείξει ότι ο πελάτης του δεν ήταν ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την καταστροφή.
«Η ευθύνη του Σκετίνο πρέπει να επιμεριστεί και να αποδειχθεί ότι και άλλοι μπορεί να έχουν ευθύνες », είπε ο συνήγορος του καπετάνιου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας.
«Ο Σκετίνο είναι πολύ σίγουρος, ότι οι πραγματικές ευθύνες έχουν αρχίσει να αναδύονται», συμπλήρωσε.
Η ομάδα υπεράσπισης του καπετάνιου τόνισε τον ρόλο που διαδραμάτισε ο εκ Ινδονησίας προερχόμενος πηδαλιούχος, για τον οποίο είπαν ότι δεν κατάλαβε τις εντολές που του δόθηκαν από τον Σκετίνο για να αποφύγει τα βράχια.
Μάλιστα σε ανακοίνωση του μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας ο καπετάνιος επικαλείται έκθεση εμπειρογνωμόνων που δείχνει ότι οι εντολές του Σκετίνο μπορεί να μην έχουν εκτελεστεί σωστά και το ατύχημα μπορεί να είχε αποφευχθεί αν είχαν εκτελεστεί όπως πρέπει.
Κατά την πρώτη ημέρα της διαδικασίας στο δικαστήριο ακούστηκαν τοποθετήσεις ότι οι χάρτες που χρησιμοποιούνται δεν είναι ενημερωμένοι και επαρκείς, ότι το πλοίο ήρθε πολύ κοντά στην ακτή με πολύ μεγάλη ταχύτητα και ότι το πλήρωμα δεν ήταν σωστά προετοιμασμένο για περίπτωση εκκένωσης του πλοίου.
Ο Σκετίνο αντιμετωπίζει κατηγορίες πολλαπλής ανθρωποκτονίας και εγκατάλειψης πλοίου κατά τη διάρκεια της χαοτικής εκκένωσης του κρουαζιερόπλοιου από τους 4.200 επιβάτες του και το πλήρωμά του τις νυχτερινές ώρες της 13ης Ιανουαρίου του 2012.