Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως ενέκρινε την απομάκρυνση τραυματισμένων Χούτι μαχητών στην Υεμένη, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ανταποκρινόμενος σε έναν βασικό όρο για να συμμετάσχει η οργάνωση στις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα διεξαχθούν αυτή την εβδομάδα στη Σουηδία, με σκοπό τον τερματισμό του τετραετούς πολέμου στη χώρα.

Η Δύση ασκεί πιέσεις στη Σαουδική Αραβία, επικεφαλής του σουνιτικού μουσουλμανικού συνασπισμού που πολεμά τους Χούτι στην Υεμένη, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος που έχει στοιχίσει πάνω από 10.000 ανθρώπινες ζωές κι έχει ωθήσει τη χώρα στο χείλος του λιμού.

Οι συνομιλίες, σύμφωνα με το Reuters, είναι πιθανό να ξεκινήσουν την Τετάρτη, με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ.

Ο συνασπισμός συμφώνησε στο αίτημα του ΟΗΕ να διευκολύνει την απομάκρυνση 50 τραυματισμένων Χούτι «για ανθρωπιστικούς λόγους και στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ενόψει των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Τούρκι αλ Μαλίκι, αεροπλάνο του Οργανισμού μπορεί να προσγειωθεί σήμερα στην πρωτεύουσα Σαναά για να τους μεταφέρει στο Ομάν, μαζί με τρεις γιατρούς.

Στη συνέχεια, οι Χούτι ανακοίνωσαν πως θα μεταβούν στη Σουηδία για συνομιλίες.

Την ίδια ώρα, η Υεμένη είναι αντιμέτωπη με την πιο επείγουσα ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, με σχεδόν 8,4 εκατομμύρια πολίτες στο χείλος του λιμού.

(φωτογραφία αρχείου)