Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών παραχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον κορυφαίο ρόλο για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου για την επίλυση της διένεξης για το θέμα της κυριαρχίας.

Η συνέλευση των 192 κρατών ανακοίνωσε ότι η απόφαση υιοθετήθηκε χωρίς ψηφοφορία με την οποία γνωστοποιείται και η συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου, που εκδόθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με την οποία η μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η ανακοίνωση από το Βελιγράδι ότι θα αναθεωρήσει το κείμενο του ψηφίσματος προς τη Γενική Συνέλευση και η διευκρίνιση της σερβικής κυβέρνησης ότι μπορεί να αρχίσει απευθείας διάλογος με τη Πρίστινα. Στο κείμενο, στο οποίο η Σερβία κατέληξε ύστερα από πολυήμερες διπλωματικές επαφές με τις Βρυξέλλες, ζητείται διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας χωρίς να αναφέρεται, συγκεκριμένα, το περιεχόμενο του διαλόγου.

Ωστόσο, στο αρχικό σχέδιο, η Σερβία ζητούσε να καταδικαστεί «η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου» και να ξεκινήσει διάλογος για το οριστικό καθεστώς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέμενε ότι ο διάλογος θα πρέπει να αφορά μόνο τα «τεχνικά ζητήματα», θέματα δηλαδή που έχουν να κάνουν με το σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο. Στο πλαίσιο του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε, η Σερβία παραιτήθηκε από το αίτημα για καταδίκη της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησία και η ΕΕ από τον όρο «τεχνικά ζητήματα»