Ο βασιλέας της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ διόρισε χθες στη θέση του πρωθυπουργού έναν παλαίμαχο πολιτικό της χώρας του, τον Αμπντάλα Νσουρ, έπειτα από την παραίτηση του Φάιζ Ταράουνεχ και της κυβέρνησής του, ενόψει των πρόωρων εκλογών.
«Ο βασιλεύς αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης του Φάιζ Ταράουνεχ και ζήτησε από τον Νσουρ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση», είπε πηγή στα ανάκτορα.
«Η παραίτηση του Ταράουνεχ είναι σε πλήρη συμφωνία με τις συνταγματικές τροποποιήσεις που πρόσφατα εισήχθησαν, και οι οποίες επιτάσσουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να παραιτείται μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου», πρόσθεσε.
Ο Αμπντάλα διέλυσε τη βουλή την περασμένη Πέμπτη και προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Έως σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, όμως ο μονάρχης δήλωσε πως θέλει να πραγματοποιηθούν πριν από τα τέλη του έτους.
Η νέα ανεξάρτητη επιτροπή διοργάνωσης των εκλογών θα αποφασίσει για την ημερομηνία διεξαγωγής τους, καθώς «συνταγματικά είναι ο θεσμός εκείνος που διοργανώνει και επιβλέπει τις ψηφοφορίες», δήλωσε η ίδια ανακτορική πηγή.
Στην επιστολή του για την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, ο Αμπντάλα καλεί τον Νσουρ να συστήσει μία υπουργική ομάδα «στο μέτρο των εθνικών περιστάσεων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε» και καλεί τον εντολοδόχο πρωθυπουργό να συνεργασθεί με την επιτροπή για τη διεξαγωγή των εκλογών από τις οποίες θα αναδειχθεί ένα Κοινοβούλιο «που θα εκφράζει την αυθεντική βούληση του λαού, και των προσδοκιών του για ένα καλύτερο μέλλον».
Παράλληλα, ο βασιλέας καλεί τον Νσουρ να «συνεχίσει τον διάλογο με όλες τις συνιστώσες της κοινωνίας, τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να τις ενθαρρύνει να συμμετάσχουν ενεργά στις εκλογές».
Η διάλυση του Κοινοβουλίου δεν έχει πείσει την ισλαμιστική αντιπολίτευση να συμμετάσχει στις προσεχείς εκλογές. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι εξακολουθούν να ζητούν μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, που ευνοεί τις, παραδοσιακά φιλομοναρχικές, αγροτικές περιοχές και του κοινοβουλευτικού συστήματος ώστε ο πρωθυπουργός να αναδεικνύεται από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου κι όχι να διορίζεται από τον βασιλιά.